Onderzoekers waarschuwen: de cheetah wordt ernstig met uitsterven bedreigd

Cheetah ofwel jachtluipaard. Foto Istock

Het snelste landdier op aarde, het jachtluipaard, wordt met uitsterven bedreigd. Dat is de alarmerende conclusie van een onderzoek van de Londense Zoological Society in het academische tijdschrift PNAS. Naar schatting leven nog slechts 7.100 jachtluipaarden, ook wel bekend onder de naam cheetah, in het wild. De helft daarvan leeft in slechts één gemeenschap verspreid over zes landen in oostelijk en zuidelijk Afrika, waaronder Botswana en Namibië. In Zimbabwe is de populatie in zestien jaar tijd geslonken van 1.200 tot nog slechts 170 dieren. In Azië is de cheetah vrijwel geheel uitgestorven. Alleen in Iran leeft nog een groepje van rond de vijftig dieren. Jachtluipaarden hebben door hun snelheid de mogelijkheid zich over grote afstanden te verplaatsen. Ze verlaten geregeld beschermde gebieden en vallen ten prooi aan stropers. Ook zorgt de jacht op andere diersoorten ervoor dat de voedselvoorraad van de cheetah opraakt. Met name in Azië en de Golfstaten zijn de vachten en welpjes van het dier in trek. Jonge cheetahs kunnen op de zwarte markt tot wel 10.000 euro opleveren. De onderzoekers stellen dat de afname van het aantal wilde cheetahs veel te lang onopgemerkt is gebleven. Zij willen dat de cheetah op de lijst van bedreigde diersoorten wordt gezet.

Als niet wordt ingegrepen zullen de dieren in het wild vrijwel zeker uitsterven, zo waarschuwen de onderzoekers. (NRC)