Obama zegt dat hij de verkiezingen wél had gewonnen. No way , reageert Trump

Het is dat een derde termijn er grondwettelijk gezien niet in zat. Maar scheidend president Obama is ervan overtuigd dat hij opnieuw tot president zou zijn gekozen als hìj het had opgenomen tegen Donald Trump. De president zei dit maandag in een gesprek met zijn voormalig adviseur David Axelrod, opgenomen voor diens podcast The Axe Files.

Al voerde hij er al campagne mee in 2008, de boodschap van ‘hoop en verandering’ had het hem volgens Obama opnieuw gedaan. „Ik geloof in deze visie omdat als ik opnieuw zou meedoen en deze zou uitdragen, ik een meerderheid van het Amerikaanse volk achter me zou hebben gekregen. Ik weet dat uit gesprekken die ik heb gevoerd met mensen uit het hele land. Zelfs sommigen die het niet met me eens zijn, zeggen dat deze visie, de richting waar ik naar wijs, de juiste is.”

„No way!” reageerde aantredend president Donald Trump later maandagavond op Twitter. Via datzelfde medium leek Trump tijdens de kerstdagen de band met de Russische president Poetin aan te halen. Trump beaamde de hernieuwde ontkenning van Poetin van de vaststelling van de CIA dat Rusland gepoogd heeft om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Trump. Poetin zei tijdens zijn eindejaarspersconferentie opnieuw dat de Democraten eenvoudigweg slechte verliezers zijn: „Men moet in staat zijn met waardigheid te verliezen.” Donald Trump beaamde dit op Twitter gretig.

    • Maartje Somers