Monte dei Paschi

Duitse kritiek op redding bank Italië

De president van de Bundesbank, de Duitse nationale centrale bank, heeft kritische kanttekeningen geplaatst bij de redding van de probleembank Monte dei Paschi di Siena door de Italiaanse regering. Jens Weidmann zegt in een maandag in Bild gepubliceerd interview dat de nieuwe regels in Europa voorschrijven dat niet belastingbetalers, maar beleggers moeten betalen als een bank in de problemen zit. „Geld van de overheid is alleen als laatste middel voorzien”, zegt Weidmann. Een voorwaarde hiervoor is dat de bank in de kern gezond is. In het geval van Monte dei Paschi zou dit twijfelachtig zijn. Volgens de laatste berekeningen van de Europese Centrale Bank heeft Monte dei Paschi meer geld nodig dan eerder gedacht: 8,8 miljard euro in plaats van 5 miljard. (NRC)

    • Geertje Tuenter