Italiaanse justitie wil Shell vervolgen

Bij een oliedeal tussen Shell en ENI uit 2011 zou een Nigeriaanse minister zijn omgekocht. Ook in Nederland loopt een onderzoek naar deze zaak.

Het logo van Shell.
Het logo van Shell. Foto ANP

Wegens een omkopingsaffaire rond de toekenning van een oliecontract in Nigeria ter waarde van zo’n 1 miljard euro, wil de Italiaanse justitie Shell vervolgen. Het gaat om een deal die Shell en het Italiaanse olieconcern ENI in 2011 sloten, melden Italiaanse media.

Shell en ENI ontkennen volgens ANP de beschuldigingen. Bij de oliedeal zou een Nigeriaanse minister zijn omgekocht. In verband met dezelfde zaak loopt in Nederland ook een onderzoek van het Openbaar Ministerie. Een team FIOD-rechercheurs en het Openbaar Ministerie deden eerder dit jaar een inval bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

Lees ook: Waarom de inval bij Shell in Nigeria eraan zat te komen

De Italiaanse justitie klaagt ook ENI en elf personen aan die bij de zaak betrokken zouden zijn. Shell liet dinsdag in een reactie tegenover ANP weten de zaak serieus te nemen. Het bedrijf zegt mee te werken met de autoriteiten en hoopt de aanklager te kunnen overtuigen van zijn onschuld.

    • Guus Ritzen