Islamitische Staat

Twee Nederlandse Syriëgangers opgepakt in Turkije

In Turkije zijn twee Nederlandse Syriëgangers opgepakt. Dat bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag na berichten van de NOS. Een van hen is de 22-jarige Reda Nidalha uit Leiden. Die vertelde eerder tegen de BBC over zijn tijd bij de terreurgroep IS. Hij zat toen in een interneringskamp van de rebellenbeweging Jaysh al-Tahrir. Volgens de NOS had hij geprobeerd te ontsnappen uit dat kamp en vluchtte hij daarna naar Turkije. Wie de andere opgepakte persoon is, zeg het ministerie niet. Volgens een woordvoerder is er contact met de familie van beiden en krijgen ze consulaire hulp. De NOS meldt dat Nidalha in Nederland berecht wil worden, maar dat de zaak waarschijnlijk in Turkije voorkomt. Als Syriëgangers in Nederland terugkeren worden ze vastgezet en wordt een strafrechtelijk onderzoek geopend. (NRC)

    • Auteur Onbekend