Het jaar 2016 door de ogen van onze correspondenten

Het afgelopen jaar schreven correspondenten van NRC verhalen vanuit heel de wereld. Nu het einde van 2016 nadert, kozen zij het stuk dat zij nog één keer met jullie willen delen.

Een meisje brandt een kaarsje op het Beursplein in Brussel na aanslagen in de stad.
Een meisje brandt een kaarsje op het Beursplein in Brussel na aanslagen in de stad. Foto Christian Hartmann/Reuters
 • Derk Walters, correspondent Israël

  Joodse extremisten schuwen geen enkel middel om hun claim op de bezette Westelijke Jordaanoever kracht bij te zetten, zag correspondent Derk Walters. En met een aanzienlijke kans dat de volgende Amerikaanse president hun politieke wensen honoreert, staan deze jongeren aan het eind van 2016 sterker dan ooit. Lees zijn verhaal hier…

  Young Israeli settlers gather around a fire in the settlement outpost of Amona, which was established in 1997 and built on private Palestinian land, in the Israeli-occupied West Bank on December 18, 2016.

  Hundreds of supporters of Israel’s settler movement arrived at the outpost, where some 40 families live, to protest against the Israeli high court order to demolish the place by December 25 because it was built on private Palestinian land. / AFP PHOTO / JACK GUEZ

  Israeli youth settlers block, with tyres, the entrance of the settlement outpost of Amona on December 15, 2016, which was established in 1997, in the Israeli-occupied West Bank.

  Residents of the wildcat Jewish settlement rejected a proposal to leave voluntarily, raising fears of violence as an evacuation deadline nears. The Amona outpost, home to some 40 families, is under a High Court order to be evacuated by December 25 since it was found to have been built on private Palestinian land. / AFP PHOTO / JACK GUEZ

  A Jewish settler covered in a prayer shawl walks back to his house after morning prayer in Amona, an unauthorized Israeli outpost in the West Bank, east of the Palestinian town of Ramallah, Sunday, Dec. 18, 2016. Jewish settlers say they have accepted a government proposal to evacuate the outpost and move to a nearby location. Israel’s Supreme Court has determined that the Amona outpost was built on private Palestinian land and has ordered the government to tear down the outpost’s 50 trailer homes. (AP Photo/Oded Balilty)
  Israeli youth settlers block the entrance of the settlement outpost of Amona on December 15, 2016, which was established in 1997, in the Israeli-occupied West Bank.
  Residents of the wildcat Jewish settlement rejected a proposal to leave voluntarily, raising fears of violence as an evacuation deadline nears. The Amona outpost, home to some 40 families, is under a High Court order to be evacuated by December 25 since it was found to have been built on private Palestinian land.

  / AFP PHOTO / JACK GUEZ

  Jonge kolonisten bij de nederzetting Amona op de Westelijke Jordaanoever, december 2016.
  Foto’s Jack Guez/AFP
 • Koen Greven, correspondent Spanje, Portugal en Marokko

  De Portugese ex-premier José Sócrates zat meer dan een jaar in de gevangenis zonder dat er een aanklacht tegen hem bestond. En die is er nog altijd niet. Correspondent Koen Greven had het eerste kranteninterview met hem na zijn vrijlating. Lees zijn verhaal hier…

  Portuguese Prime Minister Jose Socrates makes a statement at his Sao Bento official residence in Lisbon April 6, 2011. Portugal requested financial aid from the European Commission, caretaker Prime Minister Jose Socrates said on Wednesday, marking a turnaround after resisting asking help for months. In a televised statement, Socrates said the rejection of his government’s austerity measures last month had aggravated the country’s financial situation and its access to debt markets, ultimately making the request for aid “inevitable”. REUTERS/HO (PORTUGAL - Tags: POLITICS BUSINESS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
  Foto Reuters
 • Gert Van Langendonck, correspondent Midden-Oosten

  Hoe bericht je evenwichtig over de meest gruwelijke oorlog van deze tijd? Ondanks dat hij geen visum kreeg om ter plaatse verslag te doen, wist correspondent Gert Van Langendonck toch de twee kanten van het verhaal over de strijd in Aleppo te belichten. Lees zijn verhaal hier…

  Het verschil tussen het westen en oosten van Aleppo.
  Foto’s AFP/AP/Reuters
 • Guus Valk, correspondent Verenigde Staten

  Nog vaak moet correspondent Guus Valk terugdenken aan zijn stuk over de polarisatie van het dagelijks leven in de VS, dat hij een maand voor de verkiezingen schreef. ,,Ik heb het gevoel dat dat een blijvend fenomeen is in het Amerika van Trump.’’ Lees zijn verhaal hier…

  (FILES This combination of pictures created on November 7, 2016 shows
  Republican presidential candidate Donald Trump in Cleveland, Ohio on October 22, 2016 and
  US Democratic presidential nominee Hillary Clinton in Manchester, New Hampshire, on November 6, 2016.

  Hillary Clinton is now more than two million votes ahead of President-elect Donald Trump in the popular vote count for the US presidential elections, a tally compiled by the Cook Political Report showed November 23, 2016. The Democratic candidate’s 1.5 percent lead in the popular vote makes no difference to the outcome of the November 8 election, which Trump won by taking a majority of electoral votes. Clinton conceded the following day.
  / AFP PHOTO / Jay LaPrete AND Brendan Smialowski

  Supporters of President-elect Donald Trump cheer during a rally at the Giant Center, Thursday, Dec. 15, 2016, in Hershey, Pa. (AP Photo/Evan Vucci)
  In this Sunday, Nov. 13, 2016 photo, a protestor wearing pins of support for Democratic presidential candidate Hillary Clinton, stands outside Trump Tower while she and others take part in a march against President-elect Donald Trump in New York. (AP Photo/Muhammed Muheisen)
  Foto’s Muhammed Muheisen en Evan Vucci/AP, Jay LaPrete en Brendan Smialowski/AFP
 • Oscar Garschagen, correspondent China

  De opmars en modernisering van China laten zich niet begrijpen zonder kennis van de afgelopen honderd jaar en vooral het tijdperk van Mao Zedong en diens krankzinnige experimenten met politieke systemen en gewone mensen. Vandaar dat de gesprekken met voormalige Rode Gardisten correspondent Oscar Garschagen ontroerden. Lees zijn verhaal hier…

  Chinese Rode Gardisten tijdens de Culturele Revolutie, 1966 én voormalig Rode Gardisten tijdens hun ontmoeting met Oscar Garschagen in 2016.
  Foto’s Foto World History Archive / Hollandse Hoogte, Oscar Garschagen
 • Juurd Eijsvoogel, correspondent Duitsland

  Met een boekenkast, wat vrienden en een beetje gevoel voor taal, kan iedereen het vrolijke spel Mimikry spelen. Correspondent Juurd Eijsvoogel leerde dit ,,literaire blufpoker’’ in Duitsland kennen en beschrijft een dinertje bij hem thuis, waar hij en zijn vrienden Elsschot, Dostojevski en Annie M.G. Schmidt naar de kroon steken. Lees zijn verhaal hier…

  Foto’s Christian Werner, MDSDL.DE
 • Tijn Sadée, correspondent België

  Correspondent Tijn Sadée kiest voor dit verhaal dat hij maakte over de aanslagen in Brussel. ,,Omdat angst en terreur nog nooit zo dichtbij kwamen, omdat het alles in ‘mijn’ land in twijfel trok, omdat het de Belgische ziel knakte, de manier van leven ter discussie stelde, en omdat het - vrees ik - een (voorlopig) tijdloos beeld geeft van de woedende machteloosheid na het type aanslagen waar Europa nu mee wordt geconfronteerd.’’ Lees zijn verhaal hier…

  In het centrum van Brussel zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen na een terreurmelding, juni 2016.
  Foto Robin Utrecht/ANP
 • Nina Jurna, correspondent Latijns-Amerika

  Correspondent Nina Jurna sprak met Nanette Konig-Blitz, overlevende van Auschwitz, en schoolvriendin van Anne Frank, nu woonachtig in Sao Paulo. ,,Een indrukwekkend verhaal van een krachtige vrouw, haar visie op de actualiteit en het werk dat ze zelfs op hoge leeftijd, nog altijd verzet in Brazilië, waar ze haar oorlogsverleden de favela’s in trekt.’’ Lees haar verhaal hier…

  Foto Gabriel Rinaldi
 • Melle Garschagen, oud-correspondent Indonesië (nu in Londen)

  De Nederlandse regering wil nieuw onderzoek naar geweld in de periode 1945-1950, de jaren waarin Indonesië onafhankelijk werd. Waarom Indonesië dat totaal niet wil, werd (inmiddels oud-)correspondent Melle Garschagen duidelijk op Buru, een klein en vergeten eiland in de Molukken waar Soeharto vermeende communisten en ‘branieschoppers’ gevangen zette. Lees zijn verhaal hier…

  Oud: Eenheid 1 van het beruchte strafkamp van Soeharto op Buru. 12.000 vermeende communisten werden verbannen naar het geïsoleerde Molukse eiland. Nieuw: Buru nu.
  Foto Nationaal Archief Indonesië, Melle Garschagen
 • Diederik van Hoogstraten, correspondent westkust VS

  Op reportage onder rechtse Trump-aanhangers én bij linkse kiezers kon correspondent Diederik van Hoogstraten niet om het harde debat over kleur en identiteit heen dat dit verkiezingsjaar zo domineerde. ,,Dit verhaal over Black Lives Matter laat zien dat Amerika na acht jaar Obama nog lang niet in het ‘post-raciale’ tijdperk is aanbeland.’’ Lees zijn verhaal hier…

 • Roeland Termote, correspondent Oost-Europa

  Correspondent Roeland Termote kiest voor zijn verhaal over kindmigranten in Bulgarije, omdat het een blik biedt op enkele van de duizenden individuele tragedies die sinds het ‘sluiten’ van de Balkan-route ongemerkt aan ons voorbij gaan. Omdat het toont wat vele van die kinderen en ‘jonge mannen’ op de vluchtelingenroute motiveert. En omdat het toont dat migranten geen amorfe massa zijn: sommigen worden onderweg slachtoffers van uitbuiting en misbruik, anderen daders. Lees zijn verhaal hier…

 • Caroline de Gruyter, correspondent in Wenen

  Caroline de Gruyter, die vanuit Wenen schrijft over Europa, destilleerde in dit opiniestuk, aan de hand van een paar concrete voorbeelden, wat het grootste probleem van Europa is: Europese regeringen die geen verantwoordelijkheid nemen voor besluiten die ze zelf in Brussel nemen. Lees haar verhaal hier…

  (L-R) Belgium’s Prime Minister Charles Michel, France’s President Francois Hollande, European Commission President Jean Claude Juncker and Greece’s Prime Minister Alexis Tsipras attend a EU Summit at the European Council headquarters in Brussels, Belgium December 15, 2016. REUTERS/Yves Herman
  FILE - In this Wednesday, Nov. 23, 2016 file photo, “Brexit” supporters wave flags outside Parliament in London, timed to coincide with a statement by the treasury chief. Confounding pollsters and oddsmakers, Britons voted in June to leave the European Union, triggering financial and political upheaval. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
  People shout slogans as anti-government protesters gather in front of the Constitutional Court to thank the outgoing head of court Andrzej Rzeplinski for his efforts to defend its independence, in Warsaw on December 18, 2016.
  Polish President Andrzej Duda was holding talks Sunday to try to end a seething political crisis which has seen mass anti-government protests across the country and a parliamentary blockade. / AFP PHOTO / Janek SKARZYNSKI
  Europese leiders komen samen voor een EU-top in Brussel, december 2016.
  Foto Janek Skarzynski en Kirsty Wigglesworth/AFP
 • Koert Lindijer, correspondent Afrika

  Afrika leert steeds meer zijn eigen krachten kennen, merkt correspondent Koert Lindijer die al dik 30 jaar op het continent woont en werkt. Met Ubuntu, Afrikaanse solidariteit, en zelfredzaamheid bestreed een dorp in Sierra Leone ebola. Lees zijn verhaal hier…

  Boven: Een meisje in Njala Giema in Sierra Leone, waar de ebola-epidemie vernietigend huishield. Onder: Toneel wordt ingezet om de bevoking te informeren over hoe om te gaan met ebola.
  Foto Tommy Trenchard/ Polaris, Marleen steenbergen
 • Stéphane Alonso, correspondent Brussel

  Correspondent Stéphane Alonso kiest voor zijn essay over de uitstervende consensus. ,,Van politici tot maatschappelijke organisaties, iedereen brult en toetert erop los.’’ Lees zijn verhaal hier…

  Foto’s Drew Angerer/AFP, Benoit Tessier/Reuters, ANP
 • Titia Ketelaar, oud-correspondent Verenigd Koninkrijk

  Hét moment van 2016 was voor inmiddels oud-correspondent Titia Ketelaar vanzelfsprekend het Brexit-referendum. Het verhaal dat ze na de uitslag schreef over de voortdurende klassenstrijd in het Verenigd Konkrijk vormt de basis voor haar nieuwe boek Mind the Gap (uit in februari 2017). Lees haar verhaal hier…

 • Peter Vermaas, correspondent Frankrijk

  Een stuk dat weinig aandacht heeft gehad (want: Trump had net de verkiezingen gewonnen) en wel bijzonder was, vindt Peter Vermaas: de Franse staat neemt ‘pupilles de la nation’, kinderen van terreurslachtoffers, financieel onder zijn hoede. Sinds de aanslagen van 2015 stijgt hun aantal hard. Lees zijn verhaal hier…

  Foto Reuters
 • Joeri Boom, correspondent Zuid-Azië

  India is de grootste democratie ter wereld en daar laat het zich graag op voorstaan. Dit verhaal toon echter hoe grimmig het er in India aan toe kan gaan. Ondanks de democratische wetgeving en de persvrijheid, loont het om onderzoekende journalisten met geweld het zwijgen op te leggen – zowel voor criminelen als voor overheden. Veiligheidseenheden in Jammu & Kashmir schoten dit jaar protesterende jongeren in het gezicht met hagelpatronen uit shotguns. Honderden jonge Kashmiri verloren het licht in hun ogen, tientallen werden gedood. Lees zijn verhaal hier…

 • Steven Derix, correspondent Rusland

  Hij werd zo maar aan ons voorgesteld, de burgemeester van Donetsk. En toen Igor Martynov hem vroeg of we niet een dagje mee mochten lopen, zei hij zo maar ‘ja’. “Maar dan gaan we wel naar het front”, zei hij er meteen bij. “U bent toch niet bang?” Twee dagen later zat ik op de achterbank van zijn ruime terreinwagen. Burgemeester Martynov vertelde niet alles. Russische soldaten had hij bijvoorbeeld nog nooit gezien in zijn stad. Evengoed leverde de dag nieuwe inzichten op over de pro-Russische rebellen die wij in het Westen meestal omschrijven als ‘separatisten’. “Wij streven naar een eigen staat.” Lees zijn verhaal hier…

 • Bram Vermeulen, correspondent Afrika

  In zijn verhaal ‘De veermannen van de Sahara’ komt Bram Vermeulen heel dicht op de huid van de zondebokken van onze tijd, zij die verantwoordelijk worden gehouden voor de massa-migratie naar Europa: de mensensmokkelaars. Dit verhaal maakt het dilemma duidelijk voor het Westen: stop je de smokkelindustrie, dan maak je de jonge mannen van de Sahel kwestsbaar voor veel gevaarlijker geldschieters in deze regio, de vele jihadistische bewegingen die deze jonge mannen maar wat graag zouden inzetten voor hun heilige strijd. Lees zijn verhaal hier…