Half Mexico naar feestje van 15-jarige Rubi na uitnodiging via Facebook

Project-X Duizenden Mexicanen gingen in op de uitnodiging voor een verjaardagsfeest.

Maakte eerder het Groningse Haren kennis met het Project X-feest, ook Mexico kan sinds maandag meepraten over het fenomeen. Wat een leuk feest voor de 15de verjaardag van Rubi Ibarra moest worden, werd een partijtje waarop half Mexico wilde langskomen.

De 15de verjaardag is een bijzondere gebeurtenis in Mexico. Een meisje viert dan haar quinceañera, vergelijkbaar met sweet sixteen-feesten in de Verenigde Staten. Rijkere Mexicanen kijken daarbij niet op een peso meer of minder.

Zodoende stelde papa Ibarra een ranch beschikbaar in de deelstaat San Luis Potosí voor een verjaardag met veel „eten, lokale bands en paardenraces”, liet hij in de uitnodigingsvideo weten. Getooid met een cowboyhoed stelt hij dat „iedereen van harte is uitgenodigd” voor het feest. En voor de winnaar van de paardenrace zou een prijs klaarliggen van 10.000 pesos (464 euro). Het is de vraag of hij met „iedereen” een menigte ter grootte van een popconcertpubliek bedoelde. Duizenden Mexicanen trokken Tweede Kerstdag naar San Luis Potosi om wat van het festijn mee te krijgen.

De video-uitnodiging werd miljoenen keren bekeken en veelvuldig gedeeld, onder meer doordat de bekende acteur Gael García Bernal er een parodie op maakte. Vliegtuigmaatschappij Interjet maakte het gemakkelijk om bij het feest te komen door 30 procent korting aan te bieden op vluchten naar San Luis Potosi met de slogan: „Ga jij ook naar Rubi’s feestje?”

Toen het feest maandag daar was moest de politie toegangswegen afzetten om te voorkomen dat er nog meer feestgangers bij zouden komen. Dat kon niet voorkomen dat het uit de hand liep. Een man betrad de ring waarin één van de paardenraces plaatsvond en werd vertrapt.

En Rubi zelf? Die werd opgewacht door een horde persmensen en leek het geheel gelaten over zich heen te laten komen. Waarschijnlijk vond ze het idee van een megafeestje toch wat tegenvallen achteraf. Ze hield er wel nog wat aan over: een rolletje in de soap La Rosa de Guadalupe.

    • Jorg Leijten