Ex-president Argentinië aangeklaagd voor corruptie

Cristina Fernández de Kirchner wordt beschuldigd van fraude bij het toekennen van opdrachten aan een vriend van haar familie.

Cristina Fernandez op archiefbeeld.
Cristina Fernandez op archiefbeeld. Foto Juan Mabromata / AFP

Cristina Fernández de Kirchner, tot eind 2015 president van Argentinië, wordt aangeklaagd voor corruptie. Dat heeft federaal rechter Julian Ercolini dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Volgens de rechter heeft Kirchner zich mogelijk schuldig gemaakt aan fraude bij het toekennen van concessies aan zakenman Lázaro Báez en zijn bedrijf Austral, door haar regering. Baez was een naaste kennis van de inmiddels overleden Nestor Kirchner, de voorganger en echtgenoot van Kirchner. Er zijn voor 10 miljard Argentijnse peso (ruim 600 miljoen euro) aan tegoeden van Kirchner bevroren. Of ze zoveel geld heeft is niet zeker, schrijft AP.

Ook Báez en twee voormalige ministers worden aangeklaagd. Dat zijn Julio de Vido van Publieke Investeringen en José Lopez van Infrastructuur. Lopez werd in juni opgepakt toen hij miljoenen dollars cash in een klooster probeerde te verbergen. Hij wordt verdacht van witwassen.

‘Politiek gemotiveerd’

Kirchner heeft eerder gezegd dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn. De huidige president Mauricio Macri, die zich afzette tegen het beleid van zijn voorganger Kirchner, zou er volgens haar achter zitten. In mei werd Kirchner al ten laste gelegd de wisselkoers van de peso te hebben gemanipuleerd, wat tot economische schade zou hebben geleid. Ook nu ontkent Kirchner zich schuldig te hebben gemaakt aan corruptie. Ze meent “geen vriend of partner” van Báez te zijn.

Báez zou tijdens de presidentsperiodes van Nestor en Cristina Kirchner veel geld hebben verdiend in de provincie Santa Cruz in Patagonië door contracten die zijn bouwbedrijf vanuit de overheid werden gegund. Hij zit sinds april vast. Volgens de federale rechter kreeg Báez gemiddeld 15 procent meer voor opdrachten dan er aan budget beschikbaar was. In totaal gaat het om 52 opdrachten met een waarde van 2,9 miljard dollar.

    • Joram Bolle