In beeld

Dit vinden onze fotografen hun beste foto’s van 2016

Elke dag zijn onze fotografen op pad om nieuws, reportages en portretten te maken voor NRC. Dagelijks kiest de fotoredactie er de beste foto’s uit. Ditmaal is het andersom. Onze fotografen hebben zelf gekozen wat hun mooiste foto van het afgelopen jaar is, hun boeiendste reportage of hun meest aangrijpende moment van 2016. En ze vertellen zelf waarom.
"Ik geloof toch wel dat dit een van mijn lievelingsfoto’s is van het afgelopen jaar: Youp van ’t Hek samen met Luc Zeebroek (Kamagurka). Het beeld was de eerste in de reeks zomeravondgesprekken in NRC Handelsblad en ik vond het een eer om de hele serie te mogen fotograferen. Het leek mij een mooi en absurd idee om die twee vaak gefotografeerde mannen op het strand met die grote opblaaszwanen te portretteren. Youp, na een zwaar jaar weer hersteld, en Luc met zijn onuitputtelijke absurde blik op onze wereld. Gelukkig zag Luc meteen de absurditeit en tragiek in van het beeld. Toen hij ‘instapte’ bleef Youp niet achter."
Lars van den Brink
"Net na de aanslagen op 22 maart, maakte ik voor NRC een reeks portretten in Brussel. De typische Brusselaar heb ik daar in veertien mensen ontmoet. Allen van verschillende origine, om diverse redenen woonachtig in Brussel, met een open geest en een gebroken hart. Verenigd door verdriet, maar met opgeheven hoofd. Voor mij een ode aan mijn land, mijn vlakke land."
Ans Brys
"Tijdens de opening van het nieuwe dierenattractiepark Wildlands in Emmen neemt koning Willem-Alexander een kijkje bij de ijsberen. De ontspannen, vrolijke blik van de koning van het volk in combinatie met de stoïcijnse blik van de koning van het ijs maakt dit één van mijn favoriete foto's van het 2016."
Kees van de Veen
"De afgelopen jaren heb ik voor mijn project ‘World War II Today’ veel re-enactments gefotografeerd. In juli 2016 reisde ik door Polen, waar ik in het dorp Lesczynek nabij Kunto deze foto maakte. De dame, die holocaust- en genocidestudies volgt, maakt zich op voor een historisch weekend."
Roger Cremers
"Dit beeld komt uit een serie die ik heb gemaakt voor NRC. De opdracht was om de sfeer rondom de route door Gelderland van de Giro d’Italia in beeld te brengen. In Hernen vond ik het roze aangeklede standbeeld ‘De Wachter’. Er was rondom het beeld verder niets in het roze te zien waardoor het beeld iets eenzaams had. Het contrast met het slechte weer van die dag maakt het geheel zelfs een beetje somber in plaats van feestelijk. Juist dit vervreemdende effect is wat deze foto voor mij tot een goede foto maakt. Het geeft een ander beeld van de feestelijkheden rondom de Giro."
Tammy van Nerum
"Een prominent politicus fotograferen is altijd een supersonische sprint. Je moet als fotograaf in enkele minuten de klus klaren. De foto moet uit de pagina springen, want zo'n politicus krijg je maar heel af en toe voor je camera. Ik vind het één van de fijnste opdrachten die je als fotograaf kan krijgen. Iemand laten poseren is even de macht overnemen. In dit geval van één van de machtigste mannen ter wereld. Jean-Claude Juncker begroette me hartelijk. Hij legde een arm rond mijn schouder en zei: ‘wat een prachtige dag.’ Ik zette hem meteen in de zon. Maar toen ik begon te fotograferen stond hij daar als een bloemzak. 'Kan u een stapje naar links doen? ‘ vroeg ik snel 'of neen, een stapje naar rechts’ . En hop, van puur plezier maakte hij een sprongetje in de lucht. Oef, net op tijd drukte ik af. "
Katrijn van Giel
"Het was bekend dat de zanger van Vintage Trouble deze sprong af en toe maakt tijdens zijn optredens. Dan is het natuurlijk de uitdaging om die actie te vangen. Gezien de nieuwswaarde en actualiteit van het festival, wilde ik dat moment ook nog eens in de context van North Sea Jazz plaatsen. Daarom ben ik de drie nummers die we mochten fotograferen op deze plek gaan staan en er niet van afgeweken, totdat hij zichzelf tijdens het derde nummer lanceerde."
Andreas Terlaak
"Deze foto van Margriet maakte ik bij een stuk in NRC over zwangere ZZP’ers, Margriet gaf hoogzwanger nog dansles. Ik vind de foto dynamisch en grappig door wat er allemaal tegelijkertijd gebeurt, en toch ook een krachtig portret. Die combinatie maakt de foto voor mij intrigerend om naar te kijken."
Mieke Meesen
"Vorige maand liep ik voor NRC een dag rond in de Nederlandse rugby scene. Een interland: Nederland tegen Moldavië. Ik verwachtte rouwdouwers. En die zag ik ook. Bomen van kerels die zich door niets lieten tegenhouden. Modder, blauwe plekken. Hoe anders was de cultuur buiten het veld: de groep voormalig internationals doet me denken aan een herenclub. Een jasje, een stropdas, en allemaal dezelfde pet."
Niels Blekemolen
"Deze foto maakt onderdeel uit van mijn uitgebreide fotoserie over de vernieuwde stationshal van Utrecht. Van bovenaf maakte ik een overzichtsfoto van de hal. Toen ik naar beneden keek zag ik vanwege het hoge standpunt de reflectie van toegangspoortjes en reizigers. Het levert een beeld op met een bijna symmetrisch lijnenspel waarin reizigers zichzelf lijken te ontmoeten."
Maarten Hartman
"Ik was net teruggelopen van Amsterdam CS naar de NRC-redactie toen daar het gerucht ging dat Robbie Williams op de Dam gezien was. Ik had daar niets van gemerkt toen ik er eerder langsliep. Ik ben er snel gaan kijken. De foto die ik maakte geeft goed de sfeer weer hoe het er aan toe ging. Je ziet duidelijk dat mensen denken dat het de echte popster was - het was echter een imitator. Ik vind het een fijne compositie, je moet even net wat langer kijken voordat je door hebt wat er gebeurt op de foto. "
Jordy Rietbroek
"Gent. De zaterdagse inkopen zitten er op. In alle hoeken is god aanwezig. Links de tentoonstelling van het Caemersklooster, 'Voor God en Geld’. Die expositie zegt dat de wereld van vandaag het product is van de late middeleeuwen. Rechts het goddelijke licht dat op de late namiddag neerdaalt. Het blauwzwarte koppel ademt vervlogen tijden. Nieuw geld op weg naar een lekkende Nespresso-machine."
Chris Keulen
Vorige maand liep ik voor NRC een dag rond in de Nederlandse rugby scene. Een interland: Nederland tegen Moldavië. Ik verwachtte rouwdouwers. En die zag ik ook. Bomen van kerels die zich door niets lieten tegenhouden. Modder, blauwe plekken. Hoe anders was de cultuur buiten het veld: de groep voormalig internationals doet me denken aan een herenclub. Een jasje, een stropdas, en allemaal dezelfde pet.
Niels Bleekemolen
"De foto is gemaakt op de landmachtdagen in Utrecht. Het is mijn favoriet, omdat ik als kind ook gefascineerd was door de landmacht en in bredere zin 'legertje spelen'. Je hebt nog geen idee wat oorlog echt betekent en daarom vind ik deze foto zo mooi, omdat de ijsjes letterlijk ontwapenend zijn."
Gino Kleisen
"Ik heb een foto gekozen uit de serie over Hans Goebertus en zijn vrouw Ria. Ze praten in de serie over de ziekte alzheimer die 2,5 jaar geleden bij Hans werd gediagnosticeerd. Zij lieten zich volgen door NRC-verslaggever Enzo van Steenbergen en ik mocht hierbij de foto’s maken. Hans vertelde dat hij zich vaak verveelde wanneer Ria naar haar werk was. Zijn wereld wordt steeds een beetje kleiner, hij ziet slechter en herkent de routes rondom zijn huis, die hij voorheen kon dromen, niet meer. Op een dag heb ik hem van 9 tot 5 gefotografeerd. Van het moment dat Ria vertrekt naar haar werk, tot de avond. Het woord verveling was precies wat het was. Hans zat veel in huis, soms uren op dezelfde plek, te luisteren naar een cd, of aan de keukentafel met een kop koffie. Het was aan de ene kant lastig om te zien, aan de andere kant heeft Hans erg veel humor, wat de situatie wel lichter maakte. Ik hoop dat deze korte serie laat zien wat alzheimer doet met iemand en daarmee ook met de naasten."
Ilvy Njiokiktjien
"Terwijl de voetbalmannen van FC Twente wegens financieel wanbeleid naar de eerste divisie dreigden te degraderen, werden de vrouwen van de Enschedese club voor de vierde opeenvolgende keer landskampioen."
Eric Brinkhorst
"Voor de cover van het zaterdagse sportkatern van NRC Handelsblad fotografeer ik wekelijks een sporter die in het weekend een belangrijke sportprestatie gaat leveren. <br> Deze keer had ik Pascal Chukwu (42) benaderd. Hij was deelnemer aan het Nederlands Kampioenschap bodybuilding en de favoriet voor de titel. Mijn zoon Daan (7) ging mee voor de gezelligheid en om te helpen bij het opzetten van een fotostudio in de sportschool van Pascal. Toen ik klaar was bedacht ik mij ineens om een foto van Pascal samen met Daan te maken. Bij het maken van de foto moest ik erg lachen om het contrast tussen beide mannen."
Bastiaan Heus
"Het was zeer warm op 13 september en dat was uniek. Het was de laatst waargenomen tropische dag die in een kalenderjaar werd gemeten. Voor NRC keek ik op het platteland naar de septemberhitte. In Vinkel werkte Helma Ploegmakers in bikini tussen de alpaca's in haar tuin. Ze vond de temperatuur wel lekker. Een week later zou ze met vakantie gaan naar Spanje, waar ze ook op termijn ook wil gaan wonen."
John van Hamond
"Mijn favoriete foto is deze van de jarige koningin Elisabeth II. Twee uur voordat ze naar buiten kwam voor de publieke viering van haar 90ste verjaardag keek ze door het raam van Buckingham Palace even naar buiten. Dit is zo'n beeld van royals dat je zelden ziet, even los van het protocol."
Robin Utrecht
"Eigenlijk ben ik niet gewend het harde dagelijkse nieuws te volgen. In dit geval gebeurde er iets dringends bij mij naast de deur. In Rotterdam-West was een grote anti-terreuractie gaande. Hordes journalisten en fotografen stonden opgesteld bij een aantal gebouwen waar zich mogelijk terrorismeverdachten ophielden. Meestal vind ik het al snel saai als fotografen hutjemutje van het zelfde moment foto's maken en vervolgens het belangrijkste moment missen omdat ze een deadline moeten halen. Nu had ik ook zo'n deadline, maar gek genoeg leek het alsof ik toch niet dezelfde foto als de rest maakte. Zoals dit serene korte moment dat een agent van de speciale eenheid lijkt te genieten van het uitzicht voor hij het huis bestormt."
Peter de Krom
"Of dit mijn beste foto van het jaar is, dat weet ik niet, het was wel een vrij avontuurlijke om te maken. Op de foto: de Belgische jihad-en veiligheidsdeskundige Montasser AlDe’emeh met een Belgische leeuw op de achtergrond. Locatie goed, man op de juiste plek op de trappen van de Beurs van Brussel gemanoeuvreerd. Tot zover niets aan de hand. Totdat een Vlaamse collega waarschuwt dat er een colonne dronken corpsstudenten twee minuten verwijderd is van een ritueel gezang op dezelfde trap. Gelijktijdig barst er een hagelstorm los boven het Brusselse beurspaleis. AlDe’emeh trotseert hagel en storm onverschrokken. Opeens druipt onbedoeld vrij letterlijk het beeld van symboliek."
Merlijn Doomernik
"Ik ben heel trots op mijn reportage van het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Er moest een brief van een advocaat aan te pas komen om foto’s te mogen maken. De gemeente Amsterdam weigerde mij toe te laten om redenen van veiligheid. Ik vermoed echter dat angst voor protestacties hierbij een grotere rol speelden. De journalistiek heeft als belangrijke taak de overheid te controleren en verslag te doen van haar handelen. Als deze tegenwerkt is het des te belangrijker door te zetten. Ik ben blij dat het gelukt is dat ik iets heb kunnen maken wat anders voor het publiek verborgen zou zijn gehouden."
Olivier Middendorp
"Eind oktober is het migrantenkamp The Jungle bij Calais, een van de symbolen van de moderne vluchtelingencrisis, ontruimd. Enkele weken eerder maakten deze twee Eritrese vluchtelingen een tocht naar het strand. Ze namen foto’s van elkaar terwijl een ferry uitvaart richting Engeland, het doel van hun lange reis. Het tafereeltje maakte indruk op mij vanwege de hoop en verwachting die er uit spreekt. De twee zijn zichtbaar trots zover gekomen te zijn, maar nog onwetend dat zij op korte termijn naar een plek elders in Frankrijk worden gebracht en dat Engeland voorlopig een droom zal blijven."
Flip Franssen
"Voor Het Blad bij NRC portretteerde ik danseres Igone de Jongh, de eerste soliste van Het Nationale Ballet."
Frank Ruiter
"We vierden 's avonds de verjaardag van mijn vrouw toen er rond tien uur iemand zei dat er een coup werd gepleegd in Turkije. Die nacht gingen er al veel Turken de straat op om te demonstreren. De dag erna stond er een grote mars gepland in Rotterdam. Het was een visueel spektakel door de vele Turkse vlaggen en ik heb geloof ik wel 50 goeie foto’s kunnen maken; bij een gemiddelde demonstratie ligt dit rond de 20. Deze foto springt er voor mij uit omdat alles er in zit. Daarnaast ben ik blij dat het lukte om hem te maken, ik liep op de Erasmusbrug achteruit voor de stoet uit en het moment was maar kort."
David van Dam
"Ik ben al een tijdje bezig met een serie over een bijzondere grafheuvel in Exloo in Drenthe. Op een van deze bezoeken kwam ik Jan Evert Mus tegen. Hij is een soort van beschermheer van deze monumenten en kan uitgebreid over deze plek vertellen. Op deze dag zat hij even op een van de stenen en heb ik hem gefotografeerd nadat ik meer dan een uur een boeiend gesprek met hem had. Deze ontmoeting was voor mij een 'cadeau' in deze roerige tijden. Het gevoel ontstond dat de wereld even stil stond in schoonheid."
Sake Elzinga
"Voor een boek over de Amsterdamse School kreeg ik dit jaar de opdracht het Scheepvaarthuis te fotograferen. Het Scheepvaarthuis geldt als het eerste echte product van de Amsterdamse School. Het was een bijzonder moment om daar op eenzame hoogte Amsterdam te aanschouwen zonder de normaliter bruisende menselijke aanwezigheid. Wat mij fascineert in dit beeld is de gelaagdheid en het contrast van de historische grachtenpanden en de moderne Zuidas op de achtergrond met een mooi oplichtend object als het Scheepvaarthuis."
Walter Herfst