17 keer per dag

In 2016 bijna 10 procent meer autobranden dan het jaar ervoor

De brandweer rukt in Nederland gemiddeld bijna zeventien keer per dag uit voor een autobrand. Dit blijkt uit cijfers van het landelijk alarmeringsnetwerk P2000, verzameld door Alarmeringen.nl. In 2016 ging het om 6.034 autobranden, zo'n 9 procent meer dan in 2015. De oorzaak van de toename is onduidelijk. Het Verbond van Verzekeraars heeft de toename ook geregistreerd, aldus woordvoerder Rudi Buis. In de eerste negen maanden van 2016 lag het aantal uitgekeerde claims voor autobranden bijna 10 procent hoger dan in diezelfde periode in 2015. De meeste auto’s werden in brand gestoken. Buis: „De verzekeraars maken zich hier zorgen over.” De politie heeft landelijk geen zicht op wie er achter de autobranden zitten, zegt een woordvoerder. „Zo’n groot aantal is moeilijk te duiden.” (NRC)

    • Martin Kuiper