Sylvana Simons verlaat Denk en begint nieuwe partij

Sylvana Simons.
Sylvana Simons. Robin van Lonkhuijsen / ANP

Aspirant-politica Sylvana Simons gaat weg bij de politieke partij Denk waar ze zich een half jaar geleden bij aansloot. Ze kan zich niet meer vinden in de koers van de partij, zo zei ze dit weekend in een interview met de Volkskrant. Met Denk-campagneleider Ian van der Kooye begint ze een nieuwe partij met de naam Artikel 1.

Artikel 1 verwijst naar het eerste artikel in de Grondwet dat gaat over gelijke behandeling. Volgens Simons heeft Denk racisme en discriminatie in Nederland goed geagendeerd, maar zoekt de partij verder niet genoeg naar verbinding. Ook vindt ze Denk te conservatief als het gaat om homo- en vrouwenemancipatie.

Het definitieve besluit om de partij te verlaten nam Simons nadat ze naar eigen zeggen weinig steun van Denk-leiders Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk kreeg toen ze bedreigd werd in een lynchfilmpje. Ze zouden vooral blij zijn geweest met de media-aandacht.

‘Geframed’

Simons zegt al enige tijd geen contact te hebben gehad met de twee leiders van de partij, de in 2014 van de PvdA-fractie afgesplitste Öztürk en Kuzu. Ze wilde het nieuws van haar vertrek zelf naar buiten brengen, omdat ze vreesde dat de boodschap anders op een andere manier geframed zou worden door de partij.

Denk-leden Farid Azarkan en Kuzu zeiden zaterdagmiddag tegen ANP „verbaasd” te zijn over de beweegredenen van Simons om op te stappen. „Wij hebben Sylvana Simons altijd de ruimte gegeven om samen met ons haar idealen te verwezenlijken.” (NRC)

    • door onze redacteuren