Turkije: 30 burgers gedood door IS bij gevechten al-Bab

De burgers zouden hebben geprobeerd uit de stad, die door Syrische rebellen en het Turkse leger belegerd wordt, te vluchten.

Syrische rebellen strijden tegen IS bij al-Bab.
Syrische rebellen strijden tegen IS bij al-Bab. Foto Saleh Abo Ghaloun / AFP

Bij gevechten rond de Syrische stad al-Bab zijn minstens dertig burgers gedood door IS. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Turkse leger.

Volgens een statement van het leger zouden de burgers zijn gedood toen ze zondag probeerden te vluchten uit de stad. De stad is in handen van IS, maar wordt sinds enkele weken belegerd door Syrische rebellen en het Turkse leger. Volgens de Turkse president Erdogan is al-Bab bijna ingenomen en zullen de Turkse troepen daarna doorgaan naar Manbij. In die stad bevinden zich Koerdische milities die door de VS gesteund worden.

Tekst gaat verder onder kaart.

Turkije is sinds vier maanden militair actief in Syrië. Het land probeert IS en de Koerdische strijders uit het Syrische grensgebied te verjagen. Afgelopen week was met zestien slachtoffers de dodelijkste tot nu toe voor de troepen van Turkije. Zaterdag zouden er 68 IS-strijders zijn gedood, zondag en maandag nog zo’n 160.

Lees ook: ‘Syrische rebellen doden 68 IS-strijders met hulp Turkse leger’

In een persconferentie op maandag roept Turkije de door de VS geleide internationale coalitie op zich aan te sluiten bij de bombardementen op IS in al-Bab. “Het zou onacceptabel zijn als ze dat niet doen,” aldus een woordvoerder van president Erdogan volgens persbureau Reuters.

    • Milo van Bokkum