Rusland in rouw na dood Rode Leger-koor en dokter Liza

Vliegramp Sotsji Met een vliegramp boven de Zwarte Zee verloor Rusland zowel een beroemd koor als de geliefde arts ‘Dokter Liza’. Naar de oorzaak wordt nog gezocht.

Mensen leggen bloemen op de kade van Sotsji, de dag nadat een Russisch vliegtuig op weg naar Syrië vlak na de start was neergestort. Alle 92 inzittenden zijn daarbij omgekomen.
Mensen leggen bloemen op de kade van Sotsji, de dag nadat een Russisch vliegtuig op weg naar Syrië vlak na de start was neergestort. Alle 92 inzittenden zijn daarbij omgekomen. Foto Yekaterina Lyzlova/AFP

Rusland verkeert in shock na de vliegramp met de TU-154, die zondag aan alle 92 inzittenden het leven kostte. Hoewel de zwarte doos nog niet is gevonden, is de ramp waarschijnlijk veroorzaakt door een technisch mankement of een menselijke fout. Dat zei de Russische minister van Transport, Maksim Sokolov, maandag tijdens een persconferentie. Een terroristische aanslag wordt nog niet uitgesloten, maar staat inmiddels niet meer „bovenaan de lijst van mogelijke oorzaken”, zo zei de woordvoerder van president Poetin, Dmitri Peskov.

Het militaire toestel verdween zondagochtend van de radar, twee minuten nadat het was opgestegen van de luchthaven in Sotsji, waar het een tussenstop had gemaakt om te tanken. Het vliegtuig was van Moskou onderweg naar Latakia in Syrië, waar het wereldberoemde Aleksandrov Ensemble een Nieuwjaarsconcert zou geven op de Russische legerbasis in Hmeimin. Bij de ramp kwam ook de bekende Russische arts dokter Jelizaveta Glinka (dokter Liza) om. Zij zou medicijnen leveren aan het universitaire hospitaal van Latakia. Ook enkele Russische journalisten waren aan boord. De namen van de slachtoffers worden zonder toestemming van de nabestaanden niet bekendgemaakt.

Meteen na de ramp startten de Russische autoriteiten een grootschalige bergingsoperatie om de lichamen en de wrakstukken boven water te krijgen. Tot nog toe konden elf lichamen en de resten van nog eens tachtig slachtoffers worden geborgen. Maandag maakte het ministerie bekend dat de romp van het vliegtuig gelokaliseerd zou zijn op 27 meter diepte bijna twee kilometer uit de kust. Later bleek het te gaan om andere fragmenten. Aan de zoekactie neemt een team van meer dan 3.500 mensen deel, 39 schepen en 5 helikopters.

Hoe het ongeluk is gebeurd, blijft nog onduidelijk. Russische media publiceerden audio-opnames waarop de laatste gesprekken te horen zijn tussen de piloten en de luchtverkeersleiding. Daaruit blijkt niet dat zij in moeilijkheden verkeerden. Pas als de zwarte doos is gevonden, kan uitsluitsel worden gegeven.

In Rusland is met grote verslagenheid gereageerd op van de ramp. President Poetin sprak zijn ‘diepste medeleven’ uit aan de nabestaanden en kondigde maandag een dag van nationale rouw af. Ook stelde hij een onderzoekscommissie in die zich moet buigen over de toedracht van de crash. In Moskou kwamen mensen bijeen bij het gebouw van het Aleksandrov Ensemble om bloemen te leggen en kaarsen te branden ter nagedachtenis van de omgekomen musici. Kerkvader Illarion betuigde de laatste eer namens de Orthodoxe Kerk.

Vanuit de hele wereld stuurden regeringsleiders hun condoleances naar Rusland. De Syrische president Assad stuurde een telegram aan met daarin de tekst: „Onze vrienden waren aan boord van het vliegtuig, zij wilden met ons en met de mensen van Aleppo het geluk van de overwinning vieren en van de feestdagen.”

Het militaire vliegtuig was 33 jaar oud, maar had recent nog een onderhoudsbeurt gehad. De TU-154 werd tot 1994 geproduceerd en is berucht om de vele ongelukken, waarbij in de afgelopen vijftien jaar in totaal zo’n 800 mensen om het leven kwamen. Het toestel werd niet meer ingezet voor commerciële vluchten.

    • Eva Cukier