Koning roept in toespraak burger op om ‘vast te houden wat we samen delen’

Koning Willem-Alexander tijdens zijn kersttoespraak, uitgezonden op eerste kerstdag op televisie.
Koning Willem-Alexander tijdens zijn kersttoespraak, uitgezonden op eerste kerstdag op televisie. Frank van Beek / ANP

Koning Willem-Alexander heeft in zijn kersttoespraak zijn zorgen geuit over de samenleving. Hij zei dat hij Kerst dit jaar met „tegenstrijdige gevoelens” beleeft en „geworsteld” heeft met zijn toespraak.

„Velen hebben het gevoel te leven in een land zonder luisteraars”, sprak de koning. „Wie twijfelt over de toekomst, idealiseert het verleden.” Hij zei echter dat het verleden ook niet altijd zo rooskleurig was en dat er nu ook veel wel goed gaat.

Willem-Alexander riep op de vaste grond onder de voeten te houden en vroeg zich af wat wij er zelf aan doen om onze samenleving zo in te richten dat iedereen zich veilig en thuis voelt. „Juist nu de wereld om ons heen minder houvast geeft, moeten we vasthouden wat we samen delen en beschermen wat ons verbindt.”

Positieve krachten

De koning sprak ook over hoe we samen kunnen leven „als vrije en gelijkwaardige mensen”. „Zonder dat degenen met een afwijkende mening bang hoeven te zijn voor bedreiging of intimidatie en zonder discriminatie op grond van levensovertuiging, ras, geslacht of seksuele geaardheid. Deze rechten gelden hier voor iedereen, altijd.” „De vrijheid hoort bij ons en is sterker dan welke terreurdaad ook.”

Willem-Alexander sprak begrip uit voor angst en woede, maar „boosheid kan geen eindstation zijn”. Daarom riep hij op om positieve krachten aan te wenden. „Zonder u, zonder jou, gaat het niet.” (NRC)

    • door onze redacteuren