Zanger George Michael (53) overleden

Zijn manager meldt dat de Britse zanger, die in de jaren tachtig wereldberoemd werd met Wham!, “vredig thuis overleden is”.

Foto Robert Vos / ANP

De Britse zanger George Michael is op 53-jarige leeftijd overleden. Zijn manager meldt dat hij “vredig is heengegaan” in zijn huis ten westen van Londen, schrijft de BBC.

Het is nog onduidelijk waaraan de zanger, één van de bekendste popsterren ter wereld, is overleden. Volgens de politie is er geen sprake van verdachte omstandigheden.

In een verklaring laat de manager van de artiest weten:

“Tot ons grote verdriet kunnen we bevestigen dat onze geliefde zoon, broer en vriend George is overleden tijdens de kerstperiode.”

De familie vraagt of hun privacy gerespecteerd kan worden “in deze moeilijke en emotionele periode”, meldt de verklaring.

Wham!

George Michael werd als Georgios Kyriacos Panayiotou in het noorden van Londen geboren. In de jaren tachtig werd hij tieneridool en wereldberoemd met het duo Wham!, dat hij met zijn schoolvriend Andrew Ridgeley startte. Het duo scoorde hits als Wake me up before you go go, Freedom en Last Christmas.

Bekijk de videoclip van Last Christmas (nummer 530 in de top 2000 dit jaar):

Daarna volgde een succesvolle solocarrière. In Nederland scoorde hij onder meer nummer 1-hits met A different corner, I knew you were waiting (for me), I want your sex en Faith. In totaal verkocht hij in vier decennia tijd 100 miljoen albums.

Bekijk ook onze fotoserie: Van Wham! tot Diana: de jaren van George Michael

Eerder deze maand werd bekend dat George Michael samen met songwriter en producer Naughty Boy werkte aan een nieuw album.

In opspraak

George Michael kwam tijdens zijn carrière meerdere keren in opspraak. Zo werd hij in 1998 gearresteerd door een undercoveragent voor een “oneerbare daad” in een openbaar toilet. Het incident stond centraal in de videoclip van zijn nummer Outside. Michael was daarna in interviews zeer open over zijn homoseksuele geaardheid.

Bekijk de videoclip van Outside (de tekst gaat verder onder de video):

Ook raakte hij in 2006 zijn rijbewijs kwijt wegens het rijden onder invloed van drugs. Twee jaar later werd hij betrapt op het bezit van drugs, waaronder cocaïne. In 2010 kreeg hij een gevangenisstraf van acht weken opgelegd wegens een incident waarbij hij met zijn Range Rover op een winkel in het noorden van Londen botste.

Geschokte reacties

Andere artiesten reageren geschokt op het overlijden van George Michael. Zo plaatste Elton John, met wie George Michael in 1992 een nummer 1-hit scoorde met Don’t let the sun go down on me, onderstaand bericht op Instagram:

Zanger Meatloaf:

Twitter avatar RealMeatLoaf Meat Loaf God Bless George Michael , Say a prayer for him . A nice human .
M

Comedian Ellen Degeneres:

Twitter avatar TheEllenShow Ellen DeGeneres I just heard about my friend @GeorgeMichael‘s death. He was such a brilliant talent. I’m so sad.

Bekijk meer reacties in het liveblog van The Guardian.

Veel bekende popartiesten overleden in 2016

George Michael is de zoveelste bekende artiest die in 2016 is overleden. Begin dit jaar overleed zanger David Bowie en later in het jaar volgden onder meer Prince en Leonard Cohen.

Beluister hier de grootste hits van George Michael.