Russisch militair vliegtuig neergestort in Zwarte Zee

Het vliegtuig telde 92 inzittenden, onder wie leden van de Russische militaire fanfare, journalisten en weldoenster ‘dokter Liza’.

Archiefbeeld van een TU-154 vliegtuig.
Archiefbeeld van een TU-154 vliegtuig. Foto AFP / Alexander Nemenov

Een Russisch militair vliegtuig met daarin 92 inzittenden is kort na vertrek uit Sotsji neergestort in de Zwarte Zee, aldus persbureau Reuters. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat er geen overlevenden zijn.

Het toestel, met daarin onder meer de militaire fanfare en Arts Elizaveta Glinka, was om 2.40 uur op weg naar Latakia, een havenstad in Syrië. De inzittenden waren van plan oud en nieuw te vieren met de Russische militairen op de luchtbasis Hmeimim.

De TU-154 zou enkele minuten na het opstijgen een manoeuvre gemaakt hebben boven de Zwarte Zee. Het ministerie meldt dat 1,5 kilometer van de kust brokstukken zijn gevonden op 50 tot 70 meter diepte. Reddingswerkers hebben inmiddels één lichaam gevonden. Volgens een anonieme bron aan Interfax zou er geen noodsignaal zijn verstuurd.


Tekst loopt door na de kaart:

Fanfare en journalisten aan boord

Het Russische persbureau RIA meldt, op basis van een anonieme bron, dat het vliegtuig is gecrasht door een technische storing. Dat bericht kon echter nog niet bevestigd worden door de autoriteiten. Het Russische ministerie van Transport zegt dat alle opties worden opgehouden in het onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de ramp, ook een terroristische aanslag, zo meldt persbureau AP.

In het vliegtuig zaten 84 passagiers en acht leden van de bemanning. Het gaat om onder meer 64 leden van het Alexandrov Ensemble en negen Russische journalisten. De gepubliceerde passagierslijst laat ook zien dat de in Rusland beroemde weldoenster ‘dokter Liza’ (echte naam: Elizaveta Glinka) aan boord was.

Arts Elizaveta Glinka, beter bekend als ‘dokter Liza’, werd in Rusland beroemd door haar liefdadigheidswerk en was een graag geziene gast op televisie. Ze bezocht verschillende malen Donetsk in het oosten van Oekraïne, onder meer om zich te ontfermen over weeskinderen. In een interview liet ze weten dat er “geen Russische troepen” waren in Oekraïne, wat haar op kritiek kwam te staan. In een reactie liet ze weten dat ze alleen had gesproken over haar eigen waarnemingen.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix De passagierslijst van de verongelukte TU-154. Dokter Liza (‘Glinka E.P.’) was aan boord. https://t.co/DR1zsVCizB https://t.co/npe9s3pmsg