Fransman zeilt als snelste ooit alleen rond de wereld

Thomas Coville deed 49 dagen over zijn trip, acht dagen korter dan het oude record. Hij had het geluk dat hij vrijwel de hele tocht gunstige wind had.

Thomas Coville's trimaran Sodebo Ultim' tijdens de geslaagde recordpoging. Foto Jean-Sebastien Evrard / AFP

De Fransman Thomas Coville heeft zondag een nieuw wereldrecord gevestigd door in iets meer dan 49 dagen alleen rond de wereld te zeilen. Coville passeerde zondag de finishlijn bij het eiland Ouessant aan de westpunt van Bretagne, melden Franse media.

De Fransman deed er acht dagen korter over dan het vorige record, dat sinds 2008 op naam stond van Francis Joyon, een andere Fransman.

Coville was op 6 november in een 31 meter lange trimaran vanuit Brest in Bretagne vertrokken. Hij deed er 49 dagen, 3 uur, 7 minuten en 38 seconden over om de aardbol te ronden.

Op Kerstochtend vloog een vliegtuig van de Franse marine boven de boot van Coville, Sodebo Ultim’, om hem welkom terug te heten in Franse wateren.

Aan het eind van het gesprek dat de piloot met hem voerde was Coville zijn emoties vanwege de uitputting en blijdschap even niet meer de baas.

Uitzonderlijk scherp record

Het nieuwe wereldrecord van Coville is onwaarschijnlijk scherp. De Fransman heeft het geluk gehad dat hij vrijwel de hele tocht gunstige wind heeft gehad en dat alle apparatuur aan boord heel is gebleven. Coville legde de tocht van 28.000 zeemijl (52.000 kilometer) af met een gemiddelde snelheid van 24 knopen (zo’n 45 kilometer per uur). Het was de vijfde keer dat hij een poging deed het wereldrecord voor solozeilers te breken.

Zeilwebsite Zeilen.nl voorspelde vrijdag dat als Coville het wereldrecord op (of zelfs onder) 50 dagen zou weten te zetten, het in de toekomst een bijna onmogelijke opgave zal zijn voor andere zeilers dit record nog te verbreken.

    • Niels Posthumus