Franse hulpverleenster ontvoerd in Mali

Wie haar heeft ontvoerd of waarom ze is meegenomen, wist een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid niet direct te zeggen.

Militairen van de operatie Barkhane staan naast puin na een zelfmoord autobom op het vliegveld van Gao, november 2016.
Militairen van de operatie Barkhane staan naast puin na een zelfmoord autobom op het vliegveld van Gao, november 2016. Foto AFP

Een Franse hulpverleenster is zaterdagmiddag in het noorden van Mali, in de stad Gao, ontvoerd. Wie haar heeft ontvoerd of waarom ze is meegenomen, wist een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid niet direct te zeggen, aldus persbureau Reuters.

Er bestond lange tijd onduidelijkheid over haar nationaliteit. Persbureaus schreven over een ‘Frans-Zwitserse hulpverleenster’. De Franse autoriteiten brachten naar buiten dat het gaat om een Franse medewerkster van Aide Gao, een kleine non-profitorganisatie die ondervoede kinderen helpt. Het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken kon eerder (nog) niet bevestigen dat het gaat om een Zwitserse burger.

Een lokaal radiostation in de stad meldde dat ze werd meegenomen door een groep mannen in een jeep.

Onrustig door aanvallen van islamistische groeperingen

In het noorden van Mali is het al langer onrustig door aanvallen van islamistische groeperingen zoals Al-Qaeda en Islamitische Staat.

De regering van Mali tekende het afgelopen jaar een vredesverklaring met seculiere gewapende groepen, maar islamistische militanten vochten door. Ook de vredesovereenkomst met de seculiere strijders is al vaker gebroken.

Vorige maand werd een kantoor van de Verenigde Naties (VN) verwoest door een bomexplosie. Gao wordt gezien als de best beveiligde stad in het noorden van het land. Het heeft meerdere VN-posten en kent ook Franse en Malinese controleposten langs hoofdwegen. Sinds 2014 worden in de regio Nederlandse militairen ingezet bij een veiligheidsmissie van de VN.

Lees meer over de vredesoperatie van de Verenigde Naties: Hier is het gevaarlijk voor blauwhelmen
    • Marissa van Loon