Egypte bevestigt arrestatie journalist Al Jazeera

Mahmoud Hussain is opgepakt vanwege het “aanzetten tot opruiing tegen de staat”.

Foto Screenshot YouTube / Al Jazeera English

Het Egyptische staatspersbureau MENA heeft zondag naar buiten gebracht dat de openbaar aanklager van het land een journalist van Al Jazeera heeft laten arresteren. Televisiezender Al Jazeera zelf had de arrestatie vrijdag al naar buiten gebracht, maar zij is nu dus officieel bevestigd. MENA citeert in haar berichtgeving het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Journalist Mahmoud Hussain is opgepakt vanwege “het fabriceren van nieuwsreportages” over de binnenlandse situatie in Egypte en het “aanzetten tot opruiing tegen de staat” met als doel de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Verdere details gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken niet.

Niet de eerste journalist van Al Jazeera die in Egypte wordt opgepakt

Het is niet de eerste keer dat een journalist van Al Jazeera wordt opgepakt in Egypte. In september 2015 kregen twee Engelse journalisten van de televisiezender uit Qatar straffen van drie jaar cel opgelegd vanwege hun samenwerking met de ondertussen verboden Moslimbroederschap. Zij kregen pas amnestie van de Egyptische president nadat hun zaak wereldwijd voor ophef zorgde en mensenrechtenorganisaties de veroordeling herhaaldelijk hadden bekritiseerd.

In juli dit jaar werden twee andere werknemers van Al Jazeera in Egypte in absentia ter dood veroordeeld voor het wegsluizen van staatsdocumenten naar Qatar.

Al Jazeera: Hussain was in Egypte op vakantie

Televisiestation Al Jazeera kwam later op zondag met een verklaring waarin zij de “verzonnen beschuldigingen” tegen Hussain ontkent en zijn onmiddellijke vrijlating eist. Ook voegt de nieuwszender daar aan toe dat haar medewerker slechts in Egypte op vakantie was en niet om verslag te doen van het nieuws.

“[Hussain] is een nieuwsproducent op de redactie van Al Jazeera en geen supervisor van correspondenten zoals wordt gesteld in de verklaring… hij zou nooit via het vliegveld Egypte hebben proberen binnen te komen als hij illegale activiteiten zou hebben willen ontplooien.”