Augsburg lange tijd ontruimd wegens oude vliegtuigbom

54.000 mensen moesten de Duitse stad verlaten. Het was de grootste evacuatie sinds WO II in het land.

De Britse vliegtuigbom woog ruim 1,8 ton.
De Britse vliegtuigbom woog ruim 1,8 ton. Foto Stefan Puchner / AFP

De 54.000 inwoners van de Duitse stad Augsburg moesten een groot deel van hun Eerste Kerstdag ergens anders doorbrengen. Reden voor de grootste evacuatie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, was een bom uit de Tweede Wereldoorlog die ontmanteld moest worden.

Persbureau ANP meldt dat de ontmanteling van de Britse vliegtuigbom goed is verlopen. Drie deskundigen deden er zo’n vier uur over om het projectiel te ontmantelen.

Het onschadelijk maken van de bom duurde langer dan verwacht, omdat de evacuatie van het gebied rond de vindplaats meer tijd kostte. Om 15.00 uur begonnen de deskundigen met de ontmanteling. Rond 19.00 uur waren zij klaar. De bom had diverse ontstekingen die allemaal verwijderd moesten worden.

Per toeval ontdekt

De bom, die ruim 1,8 ton woog, werd ontdekt bij bouwwerkzaamheden. Vanwege de grootte van het projectiel, werd een gebied in een straal van 1.500 meter ontruimd. Die ontruiming liep dus vertraging op, omdat het evacueren van mensen die slecht er been waren, langer duurde dan verwacht.

Voor de evacuatie van de stad werden ruim negenhonderd mensen ingeschakeld en tweehonderd voertuigen. De Duitse politie laat weten dat al die mensen op zes plaatsen opgevangen konden worden, maar dat de meesten naar familie of vrienden gingen.

    • Maarten Back