‘Terreurverdachte’ broers Oberhausen weer vrij

Geen aanwijzing is dat de mannen, afkomstig uit Kosovo, een concreet gevaar vormen.

Politie op de kerstmarkt in Oberhausen. De markt wordt zwaar beveiligd vanwege een veredelde aanslag eerder deze week op het nabijgelegen winkelcentrum Centro. Piroschka van de Wouw / ANP

De twee broers die vrijdag in Duisburg werden opgepakt, omdat ze een mogelijk een aanslag op een winkelcentrum in Oberhausen voorbereidden, zijn weer vrijgelaten. De politie in het West-Duitse Essen maakte zaterdag bekend dat er geen enkele aanwijzing is dat de broers van 28 en 31 jaar oud, beiden afkomstig uit Kosovo, inderdaad terroristische activiteiten ontplooiden en een concreet gevaar vormen.

De broers werden op aandringen van een veiligheidsdienst gearresteerd. Die kreeg donderdagavond een tip binnen. De twee mannen werden ervan verdacht een aanslag te beramen op een van de grootste winkelcentra van Duitsland, het Centro in Oberhausen. De politie zette extra mankracht in om het centrum van de Oberhausen en op de kerstmarkt te beschermen. De broers werden opgepakt bij een huisinval.

Er blijkt nu, ondanks grondig speurwerk, niets gevonden dat de verdenking onderbouwt. Maar een politiewoordvoerder benadrukt dat de politie met het oog op de veiligheid liever vijf keer te veel reageert, dan een keer te weinig.

    • Niels Posthumus