Reizigers gekaapt vliegtuig weer terug naar huis

De 111 reizigers vertrokken in de ochtend, nadat ze waren ondervraagd door de Maltese politie.

Foto Darrin Zammit-Lupi / Reuters

De passagiers van het Libische vliegtuig dat vrijdag werd gekaapt en vervolgens uitweek naar Malta zijn onderweg naar huis. Nadat ze waren ondervraagd door de Maltese politie werden ze zaterdagmorgen per vliegtuig naar Tripoli gebracht. Dat meldt de minister van Binnenlandse Zaken van Malta, Carmelo Abela, zaterdag aan persbureau AP.

Twitter avatar AbelaCarmelo Carmelo Abela Afriqiyah plane with passengers departing now from Malta. Great team effort. https://t.co/5chPPuQEWQ

De 111 inzittenden maken de terugvlucht in een ander toestel dan waarmee ze kwamen. De Airbus A320 van Afriqiyah Airways waarmee ze kwamen, blijft voorlopig achter op de luchthaven van Valetta voor onderzoek, aldus Abela. Wanneer het onderzoek naar de kaping verdergaat, kon de minister zaterdag nog niet zeggen.

Eisen kapers nog altijd onduidelijk

Vlucht AAW209 van het Libische Afriqiyah was vrijdag op weg naar Tripoli toen het toestel werd gekaapt door twee mannen. Zij claimden dat ze een handgranaat bij zich hadden en dwongen de piloten om door te vliegen naar Malta. Wat de eisen van de kapers waren, is nog altijd niet duidelijk.

Eenmaal geland op de luchthaven van Valetta stond het gekaapte vliegtuig enkele uren stil met draaiende motoren. In de loop van de middag lieten de kapers de passagiers in groepjes vrij. Pas aan het begin van de avond werd ook de bemanning vrijgelaten en gaf het tweetal zich over. Ze zwaaiden daarbij met de Libische vlag die gebruikt werd tijdens het bewind van dictator Moammar Gaddafi.

    • Joost Pijpker