Israël kondigt diplomatieke stappen aan na VN-resolutie

Premier Netanyahu riep de ambassadeurs uit twee landen die de resolutie steunden terug voor spoedberaad.

Premier Benjamin Netanyahu op archiefbeeld.
Premier Benjamin Netanyahu op archiefbeeld. Foto Jonathan Ernst / Reuters

Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft vrijdagnacht woedend gereageerd op het besluit van de VN Veiligheidsraad over nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Netanyahu kondigde verschillende diplomatieke maatregelen aan tegen de landen die voor de VN-resolutie stemden, meldt persbureau AP. Ook beschuldigt hij de Amerikaanse president Obama van samenzwering tegen zijn land.

Netanyahu liet weten geen gehoor te geven aan de resolutie, die hij onder meer “schaamachtig” en “anti-Israël” noemde. In de resolutie, die vrijdag werd aangenomen, wordt geëist dat Israel “onmiddellijk en volledig alle nederzettingen staakt in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem”. Die nederzettingen hebben namelijk “geen juridische geldigheid”, vindt de Veiligheidsraad.

Lees ook: VN-Veiligheidsraad eist van Israël bouwstop nederzettingen.

Tegen twee landen die de resolutie hebben ingediend wil Netanyahu nu maatregelen nemen. De Israëlische premier riep vrijdagnacht al de ambassadeurs in Nieuw-Zeeland en Senegal terug voor spoedberaad en zei een bezoek van Senegalese minister van Buitenlandse Zaken aan Israël af. Ook beëindigde hij het Israëlische hulpprogramma voor Senegal.

‘Samenzwering bij de VN’

De Israëlische premier sprak tevens harde woorden over de Verenigde Staten, die – anders dan bij de stemming over voorgaande resoluties – besloten zich te onthouden van stemming. Door het Amerikaanse veto niet te gebruiken hebben de VS gefaald in “het beschermen van Israel tegen deze samenzwering bij de VN”.

Netanyahu richtte zijn pijlen daarbij op Obama, met wie hij de laatste jaren geen al te beste band heeft. De Israëlische premier zei uit te kijken naar het presidentschap van Donald Trump. In een verklaring zei hij daarover:

“Israël kijkt uit naar de samenwerking met toekomstig president Trump en al onze vrienden in het Congres – Republikein én Democraat – om de schadelijke gevolgen van deze absurde resolutie te ontkrachten.”

Donald Trump zei via Twitter dat na 20 januari – als hij wordt ingezworen als president – “alles anders zal zijn” als het om de VN gaat.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump As to the U.N., things will be different after Jan. 20th.
    • Joost Pijpker