In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste van de indrukwekkendste foto’s van 2016

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. Uit deze selectie van het afgelopen jaar, meer dan duizend foto’s, kozen wij de foto’s die ons het meest zijn bijgebleven. Vluchtelingen, de oorlog in Syrië, de tranen van Obama, maar niet enkel het belangrijkste nieuws. Wel steevast foto’s die beklijven, die veel meer verdienen dan een snelle blik. 2016 was een indrukwekkend jaar. (Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten).
10 januari 2016 - Obama huilde tijdens de toespraak waarin hij zijn maatregelen toelichtte om vuurwapenbezit te beperken. Volgens de president was de schietpartij in Newtown in 2012 het moeilijkste moment van zijn ambtsperiode, zei hij met tranen: “Iedere keer als ik aan die kinderen denk, word ik weer kwaad. Die dag heeft me veranderd.” De tranenscène trok wereldwijd de aandacht.
Reuters / Carlos Barria
28 februari 2016 - Een omgewaaide boom ligt op een bushalte in het dorp Talecake, in Fiji. Dat weekend trok de zwaarste storm ooit over de eilandenstaat. Complete dorpen zijn verwoest. Tenminste 29 mensen kwamen om.
Brett Phibbs / New Zealand Herald via AP
28 februari 2016 - Een Braziliaanse moeder toont haar vier maanden oude zoontje dat is geboren met microcefalie.
Reuters / Nacho Doce
6 maart 2016 - Een jongen film brandende barakken in 'de Jungle' van Calais.
AFP / Philippe Huguen
6 maart 2016 - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bij een inspectie van een nieuw type raketlanceerinstallatie.
AFP / KCNA via KNS
13 maart 2016 - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten café Le Carillon. Het koningspaar sprak met de eigenaar, een medewerker, buurtbewoners en hulpverleners, die aanwezig waren tijdens of vlak na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs.
ANP / Robin van Lonkhijsen
27 maart 2016 - Delen van het aangespoelde lichaam van een migrant komen onder het zand vandaan aan de kust in de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli.
AP / Mohamed Ben Khalifa
10 april 2016 - VVD-leider Mark Rutte brengt bij Schoolvereniging Wolters in Den Haag zijn stem uit tijdens het referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraine.
ANP / Bart Maat
17 april 2016 - Hassan Hanafi, de spreekbuis van Al-Shabaab in Somalië is door de rechter medeplichtig verklaard aan de dood van ten minste vijf journalisten die Al-Shabaab als tegenstander zag. Hij werd door een vuurpeloton ter dood gebracht.
Reuters / Ismail Taxta
17 april 2016 - Beginnende bodybuilders op een regionaal kampioenschap in Stavropol in Rusland.
Reuters / Eduard Korniyenko
17 april 2016 - Een lichaam wordt uit het puin gehaald na een explosie in de buurt van het Palestijnse vluchtelingenkamp Ein el-Hilweh in Libanon. Bij deze aanslag werd ook Fatah-generaal Fathi Zeidan gedood.
AP / Mohammed Zaatari
24 april 2016 - De Spaanse matador Javier Castano steekt een zwaard in de schouder van een stier. De doodssteek wordt de 'estocada' genoemd en moet tussen de schouderbladen het hart van de stier doorboren.
Reuters/Marcelo del Pozo
6 mei 2016 - Een moeder en dochter zijn gered nadat ze vijf dagen lang in een bos in Nieuw-Zeeland vastzaten. De twee wisten de aandacht van reddingswerkers te trekken dankzij een simpel woord: help.
AP/Jason Diedrichs
22 mei 2016 - Op een bouwplaats in Ahmedabad, India ligt de 15 maanden-oude Shivani met tape vastgebonden aan een steen terwijl haar ouders daar aan het werk zijn.
Reuters / Amit Dave
5 juni 2016 - Reddingswerkers dragen het levenloze lichaam weg van een meisje dat bedolven raakte onder het puin na een bombardement van de Syrische luchtmacht op de oostelijke wijk Sakhour in de stad Aleppo.
AFP / Thaer Mohammed
11 juni 2016 - Een familielid van een van de slachtoffers van een bomaanslag in Istanbul, veegt een traan van het gezicht van een erewacht bij de begrafenisstoet van twee van de elf doden.
AP / Lefteris Pitarakis
19 juni 2016 - Een man huilt bij een herdenkingsdienst, een dag na de schietpartij bij homoclub Pulse in Orlando.
Reuters/Carlo Allegri
17 juni 2016 - Paralympisch kampioen Oscar Pistorius loopt zonder zijn protheses door de rechtzaal tijdens de derde dag van zijn verhoor in Pretoria High Court.
AFP / Siphiwe Sibeko
2 juli 2016 - De nieuwe president van de Filipijnen Rodrigo Duterte salueert bij een militaire inspectie, donderdag na zijn inauguratie.
AFP / Ted Aljibe
23 juli 2016 - Mensen gaan weer naar het strand na de aanslag aan de Promenade des Anglais in Nice, waarbij 84 mensen om het leven kwamen.
AFP / Anne-Christine Poujoulat
27 augustus 2016 - In Kirkuk verijdelen veiligheidsdiensten een zelfmoordaanslag op een shi’itische moskee door deze jongen van zijn bomvest te ontdoen.
Reuters / Ako Rasheed
1 oktober 2016 - Een meer dat gescheiden wordt door de weg is veranderd van kleur door algvorming in Yunchen, China.
Reuters/Wei Liang
21 oktober 2016. Een politieagent controleert een lichaam, vermoedelijk van een drugscrimineel, dat door onbekende mannen was gedumpt in een steegje in de Filippijnse hoofdstad Manila. Dit soort lugubere vondsten worden vrijwel dagelijks gedaan door de politie, sinds president Duterte na zijn aantreden de oorlog heeft verklaard aan drugsdealers en -verslaafden.
AP / Aaron Favila
29 oktober 2016 - De belegering van de Iraakse stad Mosul, bezet door terreurbeweging Islamitische Staat, brengt een nieuwe vluchtelingenstroom op gang.
AFP / Bulent Kilic
6 november 2016 - Paniek bij een reddingsactie van bootvluchtelingen in de Middellandse Zee voor de Libische kust.
AFP / Andreas Solaro
26 november 2016 - Rugbyer Simon Labouyrie omklemt de bal in de scrum tijdens de rugbywedstrijd tussen Bayonne en Toulouse.
AFP / Gaizka Iroz
18 december 2016 - Een agent van de Braziliaanse oproerpolitie met een witte bloem in zijn kogelwerende vest neemt deel aan een protest tegen overheidsbezuinigingen in Rio de Janeiro.
AFP / Yasuyoshi Chiba