‘Boko Haram verjaagd uit een van laatste kampen’

De afgelopen weken voerde het Nigeriaanse leger een groot offensief uit. Volgens president Buhari heeft dat nu tot succes geleid.

Een vrouw in een vluchtelingenkamp voor Nigerianen die op de vlucht zijn geslagen voor Boko Haram Stefan Heunis/AFP

Het Nigeriaanse leger heeft de militante Islamitische groepering Boko Haram verjaagd uit een van haar laatste kampen. Dat meldt de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari in een statement.

De afgelopen weken voerde het leger van het Afrikaanse land een groot offensief uit in het Sambisa-woud, een van de belangrijkste bases van de groepering in het noordoosten van het land. Zaterdag zouden de laatste strijders verjaagd zijn uit het enige nog overgebleven kamp waar ze zich hadden teruggetrokken. De president roept de troepen op de strijders te “achtervolgen” zodat ze berecht kunnen worden.

Ontvoerde meisjes

Woensdag maakte het Nigeriaanse leger al bekend dat het de afgelopen week 1880 burgers uit de handen van Boko Haram heeft bevrijd en 500 strijders gevangen heeft genomen. De overwinningen betekenen niet dat Boko Haram niet meer bestaat of geen kampen meer heeft. Er zijn nog altijd plekken waar de beweging zich schuilhoudt. Mogelijk zit daar ook nog een deel van de meisjes die twee jaar geleden door de beweging werden ontvoerd.

Boko Haram heeft sinds de oprichting in 2009 meer dan 20 duizend slachtoffers gemaakt en 2,6 miljoen mensen op de vlucht doen slaan. Het streeft naar een Islamitische staat onder shariawetgeving.

    • Milo van Bokkum