Geen sekseaanduiding meer op ov-chipkaart

Per 1 januari 2017 hoeft niet meer te worden vermeld of de kaarthouder een man of een vrouw is.

Foto Valerie Kuypers / ANP

Op ov-chipkaarten wordt per 1 januari 2017 niet meer vermeld of de kaarthouder een man of een vrouw is. Ook op de stempas voor verkiezingen, op veel studentenpasjes en in post en formulieren van veel scholen en gemeenten verdwijnt de geslachtsaanduiding.

Ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) vinden het vermelden van het geslacht van een betrokkene in veel gevallen overbodig. Ze hebben daarom afspraken gemaakt met het bedrijf achter de ov-chipkaart en met het onderwijs.

Lees ook: Tussen man en vrouw Sekse zonder grenzen

Vanaf het nieuwe jaar gaan ook steeds meer gemeenten post naar hun inwoners “genderneutraal” aanschrijven. Zo wordt op de stempas alleen de voorletters en de achternaam van de geadresseerde vermeld. Met het weglaten van de sekseaanduiding hoopt het kabinet het leven van onder andere transgenders te vergemakkelijken.

Verschuiving

De toiletten op de universiteiten van Amsterdam en Leiden zijn eerder al genderneutraal geworden, evenals het Amsterdam Museum.

De gemeente Utrecht schrapte deze zomer het verschil tussen mannen- en vrouwentoiletten en bracht daarvoor in de plaats genderneutrale toiletten. Op het stadhuis in Utrecht werden de bordjes weggehaald en kwamen er ook genderneutrale toiletten in andere gebouwen van de gemeente. D66 noemde het stadhuis “een mooie én symbolische plaats om te beginnen met toiletten voor iedereen”.

    • Maarten Back