VN-Veiligheidsraad eist einde bouw nederzettingen in Palestijns gebied

Zeer bijzonder is dat de Verenigde Staten zich onthielden van stemming. Israël is furieus over dit besluit van president Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Een Palestijnse man bij een Israëlische nederzetting in bezet Palestijns gebied bij Oost-Jeruzalem. De VN hebben een resolutie aangenomen die de bouw van nederzettingen veroordeelt.
Een Palestijnse man bij een Israëlische nederzetting in bezet Palestijns gebied bij Oost-Jeruzalem. De VN hebben een resolutie aangenomen die de bouw van nederzettingen veroordeelt. Foto Mahmoud Illean/ AP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag een resolutie aanvaard waarin wordt geëist dat Israël “onmiddellijk en volledig alle nederzettingen staakt in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem”, zo meldt persbureau Reuters. De bouw van nederzettingen heeft “geen juridische geldigheid en vormt een flagrante schending volgens het international recht”.

Het is een zeer opmerkelijke stap van de Veiligheidsraad. De VN zijn al veel langer kritisch op het nederzettingenbeleid van Israël, maar resoluties binnen de VN-Veiligheidsraad sneuvelden door een Amerikaans veto. Dit keer besloten de Verenigde Staten, tot woede van Israël, zich te onthouden van stemming.

Volgens NRC-correspondent Derk Walters valt de resolutie extreem slecht in Israël.

“Er werd al wel maanden gespeculeerd of Obama nog een belangrijk statement zou maken richting Israël. Maar heel veel zal de resolutie ook niet veranderen. Wellicht wordt de bouw van nederzettingen even bevroren, maar met de aanstelling van president Trump krijgt Israël een Amerikaanse president die zich helemaal achter het Israëlische beleid schaart. Voor de Palestijnen is het vooral een symbolische overwinning. Het is een signaal van de internationale gemeenschap dat ze hen niet zijn vergeten.”

Onder druk van Trump stelde Egypte stemming over resolutie uit

Op initiatief van Egypte, het Arabische niet-permanente lid van de VN-Veiligheidsraad, werd de resolutie opgesteld. Doel was om donderdag over de resolutie te stemmen, maar Egypte stelde de stemming voor onbepaalde tijd uit na druk van Israël en aankomend Amerikaans president Donald Trump. Hij had op donderdag telefonisch contact gehad met de Egyptische president Abdul Fatah el-Sisi.

Nieuw-Zeeland, Maleisië, Senegal en Venezuela, allen niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, lieten het niet zo ver komen en dienden alsnog de resolutie in. In totaal stemden veertien landen voor de resolutie, alleen de Verenigde Staten onthielden zich van stemming. Dit besluit van Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, werd begroet met luid applaus door de andere leden van de VN-Veiligheidsraad. Het is de eerste resolutie in bijna acht jaar tijd die is aangenomen over Israël en Palestina.

Twitter avatar NZUN NZ Mission to the UN Applause erupts after @UN #SecurityCouncil passes first resolution on #MiddleEastPeaceProcess in 8 years. https://t.co/mZcn1OXSnZ

Reacties Israël en Palestina

Volgens Yuval Steinitz, de Israëlische minister van Energie, hebben de Verenigde Staten het bondgenootschap met Israël opgegeven.

“Dit is niet een resolutie tegen nederzettingen, maar een anti-Israëlische resolutie gericht tegen de Joodse bevolking en de staat van de Joden. De Verenigde Staten hebben vanavond haar enige vriend in het Midden-Oosten opgegeven.”

Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt in een reactie:

“De resolutie van de Veiligheidsraad is een enorme tegenslag voor het Israëlische beleid. Het is een unanieme internationale veroordeling van de nederzettingen en een sterke steunbetuiging voor de tweestatenoplossing.”

De Palestijnen willen een onafhankelijke staat in de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Oost-Jeruzalem. Alleen Gaza is geheel in Palestijnse handen, in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem zijn talloze Israëlische nederzettingen gebouwd. Deze kolonistendorpen worden bewaakt door het Israëlische leger. Israël bestrijdt dat de nederzettingen illegaal zijn en wil alleen spreken over de status van de gebieden in gesprekken over de vorming van een Palestijnse staat.

De door de VS geleide vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen werden in 2014 afgebroken. Een belangrijke eis was dat de Palestijnen Israël erkennen als Joodse staat.

Israël is teleurgesteld en verwacht steun van nieuwe regering Trump

Voorafgaand aan de stemming voerden Israël en een groot aantal Amerikaanse senatoren druk uit op regering Obama om zijn veto uit te spreken. Als verklaring geeft Power aan dat het “steunen van nederzettingen en een tweestatenoplossing niet met elkaar samengaan”. Het is verder geen groot geheim dat Obama een zeer slechte relatie onderhield met de Israëlische president Benjamin Netanyahu. In de afgelopen acht jaar heeft Obama tevergeefs geprobeerd om het vredesproces tussen Israël en Palestina weer nieuw leven in te blazen.

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Danny Danon reageert verbolgen op het Amerikaanse besluit. Hij verwacht dat de nieuwe regering van Trump wel achter Israël blijft staan. Dat bevestigde Trump in een Tweet.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump As to the U.N., things will be different after Jan. 20th.

Met de aanstelling van David Friedman als Amerikaanse ambassadeur in Israël liet Trump al blijken dat hij kiest voor een pro-Israëlische koers. Friedman is een uitgesproken voorstander van nederzettingen in Palestijnse gebieden. De voormalig faillissementsadvocaat van Trump was voorzitter van de ‘Amerikaanse Vrienden van Beit El’, een illegale nederzetting ten noorden van Ramallah.

Lees ook: Rechtse Israëliërs zijn dolgelukkig met Trump

Paul Ryan, voorzitter van de Huis van Afgevaardigden, noemt het besluit van Obama “schandelijk”.

Twitter avatar SpeakerRyan Paul Ryan My statement on the Obama administration’s refusal to veto the anti-Israel UN resolution ↓ https://t.co/jdS7mRmDSk https://t.co/0Xu4GdQiUw