Live

Merkel: uitgeprocedeerde asielzoekers sneller uitzetten

Automatische verversing

Familie Amri wil lichaam terug naar Tunesië

De familie van de dader van de aanslag in Berlijn, Anis Amri, wil dat zijn lichaam naar Tunesië wordt gebracht. Volgens persbureau AP zijn familieleden vrijdag naar lokale autoriteiten in Oueslatia in Tunesië gestapt met een verzoek om meer informatie over hun familielid en de terugkomst van zijn lichaam. Zijn moeder zei tegen het persbureau dat ze vreesde dat de wereld, nu Amri is doodgeschoten, nooit zal weten waarom hij zijn daad uitvoerde.

Een woordvoerder van het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen AP dat het lichaam waarschijnlijk gewoon gerepatrieerd zal worden naar Tunesië, maar dat dit "even kan duren". Er moet eerst onderzoek gedaan worden door Italiaanse, Duitse en Tunesische onderzoekers.

'Ook mobieltje Amri gevonden in truck'

Naast de portemonnee is ook het mobieltje van Anis Amri gevonden in de cabine van de truck, meldt het Duitse blad Der Spiegel. Dat zou pas op dinsdag zijn gebeurd, net zoals bij de portemonnee. Volgens Der Spiegel heeft dat te maken met het feit dat de recherche kiest voor "grondigheid boven snelheid" in het onderzoek. Na het aantreffen van de telefoon zou hij echter met de hoogst mogelijke prioriteit onderzocht zijn.

Eerder was er al kritiek op de Duitse autoriteiten omdat de vrachtwagen pas zo laat, op dinsdag, geopend zou zijn. Hij werd eerst verzegeld en weggesleept. Pas daarna werd de portemonnee gevonden, waarop de eerder gearresteerde Pakistaan werd vrijgelaten.

Dood Anis Amri: dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van de dag

De dader van de aanslag in Berlijn, Anis Amri, is in Milaan vrijdagochtend vroeg doodgeschoten door de politie. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van de dag:

 • Anis Amri zou volgens de Italiaanse politie via Frankrijk naar Italië zijn gereisd. Hij werd daar maandagochtend rond drie uur gecontroleerd door twee agenten. Amri schoot er een in de schouder, waarna een vuurgevecht ontstond. Een jonge agent schoot vervolgens Amri neer.
 • Vrijdagmiddag publiceerde IS een video waarin Amri trouw zweert aan de organisatie. De video is opgenomen in het noorden van Berlijn.
 • Naar aanleiding van de aanslag wil de Duitse bondskanselier Angela Merkel het aantal uitzettingen verhogen en de uitzettingsprocedure versnellen. Amri zijn asielaanvraag was afgewezen, maar het lukte Duitsland niet hem uit te zetten naar Tunesië.
 • Franse autoriteiten laten niks los over route Amri door Frankrijk

  De Franse autoriteiten weigeren commentaar te geven op het feit dat Amri hoogstwaarschijnlijk via Frankrijk naar Milaan is gekomen, volgens persbureau AP. De Milaanse politiechef Antonio de Iesu zei eerder op maandag dat Amri "zeker" via Frankrijk is gekomen. Hij zou een treinticket uit Chambéry bij zich hebben gehad toen hij werd neergeschoten.

  Dat Amri deze route lijkt te hebben genomen is pijnlijk voor Frankrijk, omdat het land extra veel inzet op beveiliging in treinen sinds een mislukte aanslag op een Thalys-trein tussen Amsterdam en Parijs vorig jaar. Ook werd er de afgelopen week na de aanslag in Berlijn meer gecontroleerd op grensoverschrijdende wegen. Het lijkt Amri echter toch te zijn gelukt om door het land te reizen en Italië te bereiken.

  Amri had banden met jihadistische prediker in Duitsland

  Het hoofd van de Duitse federale recherchedienst, Holger Münch, heeft tegen persbureau AP gezegd dat de naam van Anis Amri in november is opgedoken in relatie tot een radicaal-Islamitische beweging die mensen rekruteerde voor IS. Het zou zijn gegaan om een groep rond de 32-jarige prediker Ahmad Abdulaziz Abdullah A. Hij werd op 8 november gearresteerd samen met vier andere mannen. Hun netwerk zou op zijn minst één jonge man en zijn familie naar Syrië hebben gesmokkeld. Münch wilde verder niks kwijt over de band tussen Amri en het rekruteringsnetwerk.

  De agent die Amri doodschoot is nu een held in Italië

  Hij was nog in zijn proeftijd, maar heel Italië bewondert de koelbloedigheid van Luca Scatá. Bravo! Lees hier het profiel van Luca Scatá dat NRC-redacteur Marc Leijendekker schreef.

  Lees ook: De agent die Amri doodschoot is nu een held in Italië

  Merkel: uitgeprocedeerde asielzoekers sneller uitzetten

  De Duitse bondskanselier Merkel wil het aantal uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers verhogen, en de uitzettingsprocedure versnellen. Dat heeft de bondskanselier tijdens een persconferentie in de nasleep van de dood van Anis Amri laten weten.

  De uit Tunesië afkomstige dader van de aanslag in Berlijn had in Duitsland asiel aangevraagd, maar dat werd geweigerd. Amri verbleef daarna echter nog steeds in Duitsland. Merkel zegt contact gehad te hebben met de Tunesische president Beji Caid Essebsi over het versneld uitzetten van afgewezen asielzoekers. “Ik heb de Tunesische president gezegd dat we de uitzettingsprocedure drastisch gaan versnellen, en ook dat we het aantal uitgezette personen gaan verhogen.”

  Verder zei Merkel dat de aanslag veel vragen heeft doen opwerpen over het veiligheidsbeleid in Duitsland en dat er “maatregelen genomen zullen worden”.

  IS heeft video waarin Amri trouw zweert aan de terreurgroep

  Amaq News Agency, de nieuwsorganisatie van IS zegt een video in handen te hebben van Anis Amri daags voordat hij met de vrachtwagen inreed op de kerstmarkt in Berlijn. Dat meldt persbureau Reuters.

  In de video zou Amri trouw zweren aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Ook riep hij op om wraak te nemen op de "kruisvaarders" die moslims bombarderen. Volgens de BBC wordt in de video niet verwezen naar de aanslag in Berlijn, die is opgeëist door IS. Eerder op vrijdag bevestigde de terreurbeweging de dood van de 24-jarige aanslagpleger.

  Agent die gewond raakte tijdens vuurgevecht Amri 'maakt het goed'

  De politieagent Christian Movio, die vrijdagochtend gewond raakte in het vuurgevecht waarbij Anis Amri gedood is, maakt het goed. De agent werd in zijn rechterschouder geraakt en is inmiddels geopereerd in een ziekenhuis in Milaan.

  Het was overigens niet Movio die het schot loste waarbij Amri om het leven kwam. Dat was zijn 29-jarige collega Luca Scata, die nog maar een jaar bij de Milaanse politie zit en nog in zijn proefperiode zit.

  IS bevestigt dood Anis Amri

  De dood van Anis Amri is zojuist ook bevestigd door Islamitische Staat (IS). De terreurbeweging heeft dat naar buiten gebracht via Amaq News Agency, de nieuwsorganisatie van IS.

  In de verklaring valt te lezen: "De verantwoordelijke voor de aanslag in Berlijn heeft nog een aanval uitgevoerd op de Italiaanse politie in Milaan en is daarbij om het leven gekomen."

  Berlijn onderzoekt lekken naar de pers

  De Berlijnse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de geheime informatie die gelekt is uit het onderzoek naar de aanslag in Berlijn. "Voor ons is het ergerlijk dat informatie onder meer vanuit de veiligheidsdiensten open en bloot in de media komt", zei stadsbestuurder Andreas Geisel vrijdag.

  Er is daarom een onderzoek gestart om te kijken wie de geheimhoudingsplicht geschonden heeft. De afgelopen dagen brachten Duitse media informatie uit anonieme bronnen naar buiten over de stand van het onderzoek. De autoriteiten waren juist terughoudend en beperkten de informatievoorziening vooral tot enkele persconferenties.

  Italiaanse politie had geen aanwijzingen dat Amri in Milaan verbleef

  De Italiaanse politie wist niet dat Amri zich ophield in Milaan. Dat heeft de politiechef van de stad laten weten in een persconferentie, zo meldt persbureau Reuters.

  Vrijdagochtend rond 3 uur werd Amri doodgeschoten in het noorden van Milaan na een vuurgevecht met de politie. Twee patrouillerende Italiaanse agenten hielden Amri aan bij het station van Sesto San Giovanni, op de piazza Primo Maggio. Toen ze zijn documenten vroegen, opende hij het vuur en verschanste zich achter een auto. Een agent raakte daarbij gewond.

  Tijdens de persconferentie zei politiechef Antonio De Iesu dat als er wel aanwijzingen waren geweest dat Amri zich schuilhield in Milaan, ze dan "meer veiligheidsmaatregelen" getroffen hadden.

  De tijd die Amri doorbracht in Europa

  De verdachte van de aanslag in Berlijn die vrijdagochtend in Milaan is doodgeschoten, zat vast voor criminaliteit en stond op een terreurlijst.

  De diensten verloren Anis Amri lange tijd uit het oog. NRC maakte een kaartje van de tijd die Amri in Europa doorbracht:

  Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt 'opgelucht' te zijn

  De Italiaanse premier Paolo Gentiloni zou telefonisch hebben gesproken met Angela Merkel om haar te informeren over de dood van Anis Amri. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zou hebben gezegd "opgelucht" te zijn met de dood van Amri. Volgens persbureau AP zou hij hebben gezegd: "Als dit waar is, dan is het ministerie van Binnenlandse Zaken opgelucht dat deze persoon geen bedreiging meer vormt."

  Wie was Anis Amri ?

  De 24-jarige Tunesiër Anis Amri zou in de zomer van 2015 naar Duitsland zijn gekomen. Hij was in 2011 tijdens de 'Arabische lente' uit Tunesië naar Italië gevlucht en zorgde in een opvangcentrum in Sicilië al snel voor problemen. Hij werd met drie anderen veroordeeld voor brandstichting, bedreiging en diefstal.

  Als hij vrijkomt, belandt hij uiteindelijk in Duitsland. Hier komt hij in het vizier van de inlichtingendienst. Zijn naam valt op als ze de islamitische prediker Abu Walaa afluisteren. In februari komt hij op een lijst van staatsgevaarlijke personen en houdt de inlichtingendienst hem in de gaten. In september werd de surveillance gestaakt.

  Ondanks verschillende pogingen lukte het zowel Italië als Duitsland niet om Amri uit te zetten. Tunesië werkte niet mee.

  Lees hier het portret over Amri: Anis Amri liet zich lastig uitzetten

  'Foto van Anis Amri uit 2011´

  NRC-redacteur Marc Leijendekker tweet een foto van de Italiaanse krant La Reppublica waarop de verdachte Anis Amri te zien zou zijn vlak na zijn aankomst in Tunesië in 2011.

  Minister van Binnenlandse Zaken prees koelbloedigheid van de jonge agenten

  De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Marco Minniti, gaf zojuist een persconferentie. NRC-redacteur Marc Leijendekker schrijft hierover: "Nu wordt het een nog mooiere Kerstmis", zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Marco Minniti, tijdens de persconferentie. Hij kon niet veel details geven, omdat het onderzoek naar de precieze toedracht nog loopt. Minniti prees de koelbloedigheid van de twee jonge agenten die Amri hadden aangehouden. Degene die Amri doodschoot was net negen maanden in dienst en zat nog in zijn proeftijd."

  Volgens de krant Corriere della Serais het pistool waar Amri het vuur opende op de agenten, hetzelfde als dat waarmee hij de Poolse chauffeur heeft doodgeschoten van de vrachtwagen waarmee hij de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn pleegde.

  Lees ook het artikel van NRC-redacteur Marc Leijendekker: Verdachte van terreuraanslag Berlijn doodgeschoten in Milaan

  Bekijk hier de beelden van de persconferentie van de BBC:

  Duits OM in contact met de Italianen

  Het Duitse Openbaar Ministerie heeft contact met de Italiaanse autoriteiten over de ontwikkelingen rond de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Dat zou een bron van het Openbaar Ministerie aan persbureau Reuters hebben laten weten.

  Amri was aangehouden tijdens een reguliere patrouille

  Anis Amri zou volgens persbureau Reuters vrijdagochtend rond 3.30 uur door de politie zijn doodgeschoten nadat hij was aangehouden tijdens een reguliere patrouille vlakbij het treinstation Sesto San Giovanni. De politie had hem gevraagd zich te identificeren waarna hij op een politieagent schoot. De politieagent raakte gewond. Volgens een bron bij de politie is hij geïdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken.

  Minister van Binnenlandse Zaken bevestigt identiteit

  De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft zojuist bevestigd dat de man die door de politie in Milaan is doodgeschoten, inderdaad Anis Amri is.

  Filmpje van plaats waar verdachte zou zijn doorgeschoten

  De Italiaanse krant la Repubblica tweet een filmpje van de plaats waar de verdachte door de politie zou zijn doodgeschoten.

  Volgens een eerste reconstructie is Anis Amri om drie uur vannacht doodgeschoten. Twee patrouillerende Italiaanse agent hielden een man aan bij het station van Sesto San Giovanni, op de piazza Primo Maggio. Toen ze zijn documenten vroegen, opende hij het vuur. Eén agent raakte daarbij gewond. Amri verschanste zich achter een auto en vuurde terug, Allahu akbar roepend. In het vuurgevecht met de politie werd hij gedood. In zijn rugzak vond de politie een treinbiljet waaruit kon worden opgemaakt dat hij net was aangekomen uit Frankrijk.