Schaatsen

Wereldbeker langebaan om doping weg uit Rusland

De internationale schaatsunie ISU heeft besloten de wereldbekerfinale weg te halen uit Tsjeljabinsk. Aanleiding is het recente rapport over massaal dopinggebruik in Rusland dat het wereld antidopingbureau WADA presenteerde. Dat zei voorzitter Jan Dijkema van de ISU donderdag.

Uit dat rapport van de Canadese onderzoeker Richard McLaren kwam naar voren dat meer dan duizend Russische sporters zich tussen 2011 en 2015 bezondigden aan doping met medeweten van trainers en de Russische overheid. Bij de Winterspelen van Sotsji, in het zuidwesten van Rusland, in 2014 werden zelfs vervuilde dopingmonsters verwisseld voor schone.

Het besluit is ook genomen op advies van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat alle mondiale bonden heeft opgedragen geen grote sportevenementen in Rusland te houden. „In dit geval beveelt het IOC aan de voorbereidingen van de wereldbekerfinale te bevriezen”, aldus Dijkema. Een nieuwe locatie is nog niet aangewezen. Het evenement staat gepland van 10 tot en met 12 maart 2017.

Biatlon

De Russische bond heeft de organisatie van internationale biatlonwedstrijden teruggegeven: de wereldbekerwedstrijd in Tjoemen en het WK junioren in Ostrov. (ANP)

    • Harry Meijer