Rabbi Blue noemde zijn God het liefst Fred

foto ap

Rabbi Lionel Blue had een prachtige stem. Warm, diep, en met een humoristische ondertoon. Met die stem bereikte hij talloze Britten via de radio. Meer dan twintig jaar was hij een van de vaste vertellers van Thought of the Day, een wijze boodschap ’s ochtends op BBC4.

In een toespraak vertelde Blue eens hoe hij die klus benaderde. „Ik bad erover. God zei: ‘krijg geen grote ideeën over je zelf. Het is jouw taak mensen te helpen op te staan op een koude maandagmorgen in de winter. Je moet een gedachte meegeven waardoor ze niet meteen het dekbed over hun hoofd trekken’.” Blue overleed maandag op 86-jarige leeftijd.

Blue werd ook bekend omdat hij de eerste openlijk homoseksuele rabbijn was in het Verenigd Koninkrijk. In 1981 schreef hij daarover het boek Godly and Gay over. Het belangrijkste, benadrukte Blue, is dat mensen een persoonlijke band met hun God hebben. Blue noemde zijn God het liefst Fred.

Blue was de enige zoon van een Londense kleermaker uit een Russisch-Joodse migrantenfamilie. Als kind eind jaren dertig bad hij dat God ervoor zou zorgen dat Adolf Hitler zou worden vermoord. Toen dat niet gebeurde, begon hij te twijfelen aan zijn geloof. Hij flirtte in die tijd met het marxisme.

Later, tijdens zijn studie geschiedenis in Oxford, moest hij schuilen voor de regen. Toevallig stond hij in het portiek van een huis waar Quakers bijeenkwamen. Blue werd uitgenodigd om binnen te komen en raakte geïnspireerd door de contemplatieve gesprekken.

In 1960 werd Blue tot rabbijn gewijd. Maar hij deed veel meer dan louter een gemeenschap leiden. Hij schreef zeventien boeken, over geloof maar ook over koken. Hij werkte voor organisaties die opkwamen voor homorechten. Toen hij op zijn 57ste hoorde dat hij aan epilepsie leed, ging hij zich inzetten voor patiëntenverenigingen.

Toch zal hij het meest herinnerd worden om zijn gave om net op het juiste moment, met rake, wijze doch lichtvoetige opmerkingen te komen. Toen hij de tachtig al was gepasseerd werd hij in 2012 opeens trending topic op Twitter. Middenin een verhitte discussie over het homohuwelijk vertelde hij dit verhaal. Een jongen en een meisje wandelen op straat achter een homostel. Opeens krijgen de jongen en het meisje slaande ruzie. „Dat krijg je van gemengde huwelijken”, aldus Blue.

    • Melle Garschagen