Vliegtuigkaping Malta eindigt na overgave Gaddafi-aanhangers

Op vrijdagochtend werd een vliegtuig dat op weg was naar de Libische hoofdstad Tripoli gekaapt, waarna het uitweek naar Malta.

Foto Darrin Zamit-Lupi / Reuters

De kapers van het Libische vliegtuig dat vrijdag uitweek naar Malta zijn van boord gegaan en gearresteerd. De wapens, twee pistolen en een handgranaat, die werden gebruikt bij de kaping waren niet echt, zo meldt de Maltese premier Joseph Muscat op Twitter.

Twitter avatar JosephMuscat_JM Joseph Muscat Initial forensic exams now showing weapons used in Afriqiyah hijack are replicas.

Gedurende dag werden alle vluchten naar de Maltese hoofdstad geannuleerd of omgeleid. De internationale luchthaven van Malta verwacht dat alle vliegtuigen op vrijdagavond weer vliegen volgens het schema.

Kaper zwaaide met oude Libische vlag

Het toestel met vluchtnummer AAW209 dat iets na 9.30 was vertrokken uit het Libische Sehba werd gekaapt toen het op weg was naar de hoofdstad Tripoli. Op bevel van de kapers week de piloot uit naar naar Malta, zo’n 500 kilometer van de Libische kust. De eisen van de kapers, die zeiden handgranaten te hebben, bleven de hele dag onduidelijk. Volgens persbureau Reuters was een van hen het hoofd van een pro-Gaddafi-partij. Hij zwaaide met de Libische vlag die gebruikt werd tijdens het bewind van dictator Moammar Gaddafi.

Twitter avatar TelevisionMalta Television Malta Il-PM jgħid li l-armi użati fuq l-ajruplan maħtuf kienu replika - https://t.co/SOHQrJTgL4 https://t.co/cqqPXhVLMW

Gedurende de middag werden alle passagiers vrijgelaten. Daarna volgde een deel van de bemanning. De laatste bemanningsleden verlieten met de kapers het vliegtuig. In totaal zaten er 118 mensen aan boord in het toestel van Afriqiyah Airways, onder wie zeven bemanningsleden.

Twitter avatar planefinder Plane Finder Reported hijacking of Afriqiyah Airways 8U209 diverted to Malta https://t.co/1GmJnY6JNI https://t.co/ZFT5Yg2aR4
    • Milo van Bokkum
    • Joost Pijpker
    • Huib de Zeeuw