Opnieuw langere files door aantrekkende economie

De oplevering van een aantal nieuwe wegen en rijstroken heeft geholpen, maar toch stonden automobilisten langer stil.

Het nieuwe stuk A1, voordat dat deze zomer werd geopend.
Het nieuwe stuk A1, voordat dat deze zomer werd geopend. Foto Remko de Waal / ANP

Het is het afgelopen jaar opnieuw drukker geworden op de weg. De filezwaarte, het product van de lengte van de file en de duur van de file, is met 12 procent toegenomen ten opzichte van 2015, blijkt uit cijfers van de ANWB. Dat komt volgens de bond door de aantrekkende economie.

Vorig jaar nam de filezwaarte met 20 procent toe ten opzichte van 2014. De stijging is volgens de ANWB dit jaar lager doordat er op een aantal punten nieuwe rijbanen zijn geopend. In de regio Rotterdam, waar tussen Delft en Schiedam de A4 werd geopend en de A15 Europoort-Rotterdam werd verbreed, nam de filezwaarte zelfs af.

De ANWB verwacht op korte termijn niet dat het verkeer beter zal kunnen doorrijden:

“Omdat het aantal files de komende jaren verder stijgt, blijft er naast de structurele verbeteringen aan het hoofdwegennet aandacht nodig voor het onderliggend wegennet om het totale netwerk optimaal te kunnen benutten.”

Ook kunnen weggebruikers zich volgens de bond beter voorbereiden, om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze op hun route moeten aansluiten in een file.

    • Bastiaan Nagtegaal