NOC*NSF wil groot onderzoek naar seksueel misbruik in sportwereld

Sportkoepel NOC*NSF wil een groot onderzoek houden naar seksueel misbruik in de sportwereld. De doorlichting moet duidelijkheid geven over de mate van misbruik in de afgelopen dertig jaar.

Een woordvoerder van de sportkoepel vertelt dat er naar gestreefd wordt het onderzoek in de eerste helft van 2017 uit te voeren, maar dat de financiering nog niet rond is en met betrokken partijen over de opzet overlegd moet worden.

Aanleiding zijn de recente gebeurtennissen in Engeland, waar de afgelopen weken oud-voetballers naar buiten brachten dat ze in hun jeugd seksueel zijn misbruikt dor Barry Bennell, de inmiddels 62-jarige jeugdtrainer en talentscout.

NOC*NSF wil te weten komen of in Nederland een groep slachtoffers rondloopt die nooit naar voren is gekomen. De sportkoepel heeft vorig jaar 215 meldingen binnengekregen van sporters over seksueel misbruik. Vorig jaar waren er dat nog 269, waarbij 80 procent sprake was van seksuele intimidatie. In 2014 kwamen er nog 186 meldingen binnen.

De Engelse voetbalbond FA stelde in november een onderzoek in naar seksueel misbruik in het voetbal. Daar hebben de laatste weken honderden voetballers zich gemeld. De FA opende naar aanleiding van verhalen van ex-voetballers eerder al een meldpunt over seksueel misbruik in de voetbalwereld. 429 slachtoffers meldden zich, die 155 mogelijke daders aanwezen bij 148 voetbalclubs.

Na fragmentarische meldingen vindt NOC*NSF het belangrijk dat eindelijk ook in Nederland duidelijkheid komt over de omvang van seksueel misbruik.

    • ---