Merkel wil illegale asielzoekers sneller uitzetten

Aanslag Berlijn

De dader van de aanslag in Berlijn werd door politie in Milaan doodgeschoten. In Duitsland eiste Merkel maatregelen en onderzoek.

Foto Facebook

Bondskanselier Merkel heeft geëist dat asielzoekers in Duitsland die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning sneller worden uitgezet dan nu het geval is. Merkel zei dat vrijdagnamiddag in Berlijn, nadat eerder op de dag de Tunesiër Anis Amri, de waarschijnlijke dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn was doodegeschoten in een vuurgevecht met de politie in Milaan

Rond drie uur vrijdagochtend hielden twee agenten een man aan in de buurt van het station van Sesto San Giovanni. Daarop opende Amri het vuur, riep ‘Allahu Akbar’ en verschanste zich achter een auto. Een van de agenten schoot hem dood.

Merkel zei vrijdag dat ze blij was dat het acute gevaar was geweken, maar dat waakzaamheid geboden bleef.

Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera is het pistool waarmee Amri het vuur opende op de agenten, hetzelfde wapen als dat waarmee hij de Poolse chauffeur heeft doodgeschoten van de vrachtwagen waarmee hij de aanslag pleegde.

De Duitse politie vermoedde donderdag nog dat Amri nog altijd in Berlijn was. Dinsdagmorgen vroeg, acht uur na de aanslag, is Amri nog bij een moskee in Berlijn geweest die eerder in de gaten werd gehouden wegens extremisme, zo blijkt uit bewakingsbeelden.

Dit gegeven vergroot het aantal kritische vragen bij het opereren van de Duitse politie en inlichtingendiensten na de aanslag maandagavond in Berlijn.

Een van de punten van kritiek is het besluit om hem niet langer nauwgezet te volgen. Volgens Duitse media was in afgeluisterde gesprekken in een onderzoek naar een haatprediker gebleken dat Amri mensen probeerde te werven voor een aanslag en heeft hij zich in bedekte termen aangeboden voor een zelfmoordaanslag. Toch werd in september de speciale surveillance die sinds maart voor hem gold, opgeheven.

Bovendien vragen velen zich af waarom de vrachtwagen waarmee de aanslag is gepleegd, niet meteen is doorzocht. De wagen werd verzegeld en dinsdagochtend weggesleept. Pas toen ontdekte de politie in de vrachtwagen het Duldungs-document van Amri, het tijdelijke identiteitsbewijs voor mensen wier asielaanvraag is afgewezen en die een uitreisbevel hebben gekregen, maar die niet konden worden uitgezet – in Amri’s geval omdat Tunesië niet meewerkte (woensdag heeft Tunesië wel de benodigde papieren gestuurd). Hierop werd een Pakistaan die eerder als hoofdverdachte werd beschouwd, vrijgelaten. Donderdag werd bekend dat Amri’s vingerafdrukken op de deur van de truck zijn gevonden.

Ook is er kritiek op het besluit van een rechter om Amri, die op 30 juli na een routinecontrole in de cel was gezet in afwachting van uitwijzing, weer op vrije voeten te stellen – en dat terwijl hij op een terreurlijst stond. Een maand eerder was ook al een poging mislukt om hem uit te wijzen: hij had zich bij zijn asielaanvraag in het voorjaar van 2016 voorgedaan als Egyptenaar, maar kon nauwelijks iets over dat land vertellen.

Regie Duitse staat/ Terrorisme uit Tunesië In het nieuws pagina 4-5