Merkel kondigt snel strenger beleid voor uitzetting aan

Na dood aanslagpleger

Na de dood van de waarschijnlijke aanslagpleger van Berlijn, de Tunesiër Anis Amri, heeft bondskanselier Angela Merkel aangekondigd dat ze snel conclusies zal trekken uit de aanslag. Om te beginnen eiste ze dat asielzoekers vaker en sneller teruggestuurd worden naar Tunesië.

„Als we de behoefte aan politieke of juridische veranderingen vaststellen, dan zullen we snel de noodzakelijke stappen nemen”, aldus Merkel in Berlijn.

De 24-jarige Tunesiër Amri werd vrijdagochtend in Milaan doodgeschoten door Italiaanse agenten die zijn papieren wilden controleren. Onderzoekers vonden zijn vingerafdrukken op de vrachtwagen waarmee maandagavond een aanslag werd gepleegd op een kerstmarkt in Berlijn waarbij 12 mensen werden gedood. De politie had de Tunesiër al eens in het vizier als mogelijke terrorist. Het lukte niet hem uit te zetten omdat hij geen paspoort had.

De Duitse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zeiden dat ze zich onmiddellijk zouden buigen over het uitzettingsbeleid en de vraag hoe verdachte personen beter in de gaten gehouden kunnen worden. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) wees erop dat er al een wetsontwerp voorligt dat een strenger uitzettingsbeleid moet regelen.

In Duitsland werd kalm gereageerd op de aanslag, maar de kritiek op het functioneren van de Duitse politie en inlichtingendiensten groeit.

Zo vragen veel Duitsers zich af waarom Amri, die een tijd lang als verdachte werd gevolgd, niet langer nauwgezet in de gaten werd gehouden. Volgens Duitse media was in afgeluisterde gesprekken in een onderzoek naar een haatprediker gebleken dat Amri mensen probeerde te werven voor een aanslag, en heeft hij zich in bedekte termen aangeboden voor een zelfmoordaanslag. Toch werd in september de speciale surveillance die sinds maart voor hem gold, opgeheven.

Bovendien vragen velen zich af waarom de vrachtwagen waarmee de aanslag is gepleegd, niet meteen is doorzocht. De indruk bestaat dat de federale politie- en inlichtingendiensten en de aparte instanties van de zestien deelstaten slecht informatie uitwisselen en onderzoek coördineren. Het gaat volgens veiligheidsexperts in totaal om een veertigtal verschillende organisaties.

De week in Duitsland pagina 10-11