Maxime Azadi

Belgische politie arresteert Koerdische journalist na verzoek Turkije

De Belgische politie heeft op 15 december de Koerdisch-Franse journalist Maxime Azadi gearresteerd op verzoek van de Turkse regering. Zo melden De Standaard en andere Belgische kranten. Turkije vraagt om uitlevering van Azadi wegens „samenwerking met een terroristische organisatie”. De Belgische regering moet nog over de uitlevering beslissen. Azadi leidt het Koerdische persagentschap ANF, heeft de Franse nationaliteit, en werkt al vijftien jaar in de Europese Unie, voornamelijk vanuit Nederland. Azadi keert zich op sociale media tegen het „fascistisch regime van president Erdogan”. Hij heeft ook een blog op de Franse nieuwssite Mediapart. De Europese Federatie van Journalisten is bezorgd over de arrestatie. Ze stelt dat de Turkse president Erdogan anti-terrorisme-wetten misbruikt tegen de pers, en dat in Turkije meer dan 120 journalisten gevangen zitten. Sinds de mislukte staatsgreep van juli houdt Erdogan zuiveringen onder zijn tegenstanders. (NRC)