Loterij verloren? Naar de rechter!

De waan van gisteren – wekelijkse citatenrubriek in +/- 200 woorden

Winnaars blijven anoniem, belooft de Staatsloterij. Van 2000 tot 2008 zó anoniem dat velen niet eens bestonden. De loterij trok prijzen uit een pot waarin ook onverkochte loten zaten. Misleiding, zei de rechter. Loterijverlies, de stichting die vergoeding claimt, maakt zich volgens Kamerlid Mei Li Vos nu zélf schuldig aan „oneerlijke handelspraktijken”. Haar Kamervraag van maandag verwijst naar Telegraaf-stukken.

Volgens de krant, die al geruime tijd over de kwestie schrijft, zou oprichter Ferdy Roet goed boeren van de 200.000 gedupeerden die ieder 35 euro ‘proceskosten’ inlegden. „Eerst kocht hij een knalgele Lamborghini”, aldus verslaggever Bart Mos op 28 juli 2015. Daarna „reed hij rond in een Bentley en sinds kort maakt hij indruk met zijn glimmende Rolls-Royce.”

Zelfs niet-spelers kunnen zich gedupeerd voelen, blijkt uit een NOVA-uitzending van 16 december 2006. „En toen die W verscheen, dus eerst die letter A en dan die W”, zei een mevrouw over de feestelijke trekking van de Postcode Loterij in Heusden, „toen heb ik me omgedraaid en ben naar huis gelopen. Toen heb ik tegen mezelf gezegd, keer op keer, als ik lid was, was ik nu miljonair. (..) Alles is beladen. De woonomgeving, de postcode die je dagelijks gebruikt.” Ze klaagde de loterij aan voor psychische schade, maar verloor ook dat nog.

Eerder in deze serie:
Minder, minder misperceptie
Donner, uw Grondwet is gedateerd
De eigenwijze hamburgerflipper
Wilders’ pleidooi, filmische speech
Verzoende Clinton wel genoeg?
Koninklijke goedkeuring homo
Laat Groningen alsnog jubelen
Met Mieke Telkamp naar Mars
Kleedkamergeklets in 1991
Chaos in de klas van 1878

    • Steven de Jong