Leven in een tent

De reis begon hoopvol voor de vluchtelingen die begin 2016 de oversteek van Turkije naar Griekenland waagden. Van hun voorgangers wisten ze dat je binnen twee weken in Duitsland kon zijn als je eenmaal veilig aan de overkant was. Maar dat was 2015. 2016 werd voor vluchtelingen het jaar van de stilstand. De grens met Macedonië ging dicht. Tienduizenden strandden in Griekenland. Inderhaast werden kampen opgetuigd. Aanvankelijk hadden ze hoop snel weg te komen. Een paar dagen of weken in een tent is te overzien, al regende het klachten over het voedsel en seksuele intimidatie. Maar de weken werden maanden. Hoe maak je het dan thuis? De afgelopen maanden bezocht fotograaf Ilvy Njiokiktjien het tentenkamp Katsikas in Griekenland. Ze legde, met hulp van hulporganisatie Oxfam Novib, het leven van de families in hun tenten vast (zie 360°-films op nrc.nl)

Op dit moment wonen bijna 48.000 vluchtelingen in Griekenland in kampen. Een deel van de tenten is vervangen door (warmere) containers. Sommige tenten zijn op verhogingen gezet tegen het optrekkende vocht. Voor ruim 14.000 mensen is plek gevonden in huizen en hotels. Foto’s en tekst
    • ---