Recensie

Recensie Beeldende kunst

Langs de grenzen

Maria Gruzdeva (1989) behoort tot een nieuwe generatie Russische fotografen – Evgenia Arbugaeva, Alexander Gronsky, Daria Tuminas – die met een scherpe blik Rusland onder de loep nemen. Na haar eerste fotoproject, Direction - Space!, over de Russische ruimtevaart-industrie, besloot Gruzdeva zich opnieuw te verdiepen in haar vaderland. Voor haar fotoboek Border, a journey along the edges of Russia, reisde ze 60.000 kilometer langs de Russische grensgebieden (inclusief de wateren) en fotografeerde desolate plekken waar de restanten van het Sovjet-tijdperk – muurschilderingen, half vergane hamer-en-sikkelsymbolen – nog terug te vinden zijn. In hoeverre verwijzen die culturele en politieke overblijfselen nog naar de mensen die er nu wonen en werken? Dat is de voornaamste vraag die Gruzdeva in Border aankaart en uitwerkt in haar foto’s en dagboekaantekeningen. Het resultaat is een nuchtere én melancholische zoektocht.