KNVB ontslaat Van der Laan als bondscoach vrouwenelftal

De voetbalbond heeft onvoldoende vertrouwen dat de coach goed zal presenteren op het Europees Kampioenschap in 2017.

Arjen van der Laan (geheel rechts) tijdens de loting voor het EK 2017 in het Luxor Theater in Rotterdam.
Arjen van der Laan (geheel rechts) tijdens de loting voor het EK 2017 in het Luxor Theater in Rotterdam. Foto Erwin Spek/ ANP

De KNVB heeft Arjen van der Laan bondscoach van het vrouwenelftal per direct ontslagen. De voetbalbond heeft onvoldoende vertrouwen dat de coach goed zal presenteren op het Europees Kampioenschap in 2017, dat meldt de KNVB op haar website.

Het UEFA Women’s EURO 2017 wordt in Nederland gehouden en vindt plaats van 16 juli tot 6 augustus 2017.

Ontslag komt voor Van der Laan “zeer onverwachts”

Van der Laan had afgelopen woensdag een gesprek met de KNVB waar hem werd meegedeeld dat ze afscheid van hem willen nemen. In een reactie aan het NRC geeft hij aan dat het ontslag “zeer onverwachts” komt.

“Het is voor mij heel teleurstellend. Ik had veel vertrouwen in het team en wilde heel graag als bondscoach het EK in eigen land mee maken”.

Van der Laan kreeg naar eigen zeggen niet eerder signalen van de voetbalbond dat ze geen vertrouwen meer in hem hadden. De oud-voetballer van onder meer FC Twente werd 1 oktober 2015 aangesteld als de opvolger van Roger Reijners. Onder leiding van Van der Laan lukte het net niet om de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te halen. In de beslissende wedstrijd tegen Zweden werd gelijkgespeeld.

Om meer ervaring toe te voegen aan de begeleidingsstaf van de KNVB werd in augustus Foppe de Haan aangesteld als adviseur en klankbord voor Van der Laan. Hij liet afgelopen tijd weten dat het de goede kant uitging met het team, zo laat Van der Laan weten.

“Het glas was driekwart vol, zo gaf Foppe aan. Hij was bijzonder positief over de vooruitgang die we in de afgelopen maanden hadden geboekt”.

Toelichting Hans van Breukelen

In een toelichting geeft Hans van Breukelen technisch directeur van de KNVB aan:

“We willen Arjan bedanken voor zijn inzet en werk. Sinds zijn aanstelling heeft hij de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van het team richting het EK. Wij hebben er echter te weinig vertrouwen in dat hij de juiste persoon is om het team ook in de laatste fase goed te begeleiden.”

Assistent-bondscoach Sarina Wiegman neemt voorlopig de taken waar van Van der Laan.

    • Huib de Zeeuw