Kabinet stelt besluit over sluiten kolencentrales uit

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het nog altijd niet eens, terwijl de Tweede Kamer voor het jaar een besluit had geëist.

Actievoerders van Greenpeace begin dit jaar bij een kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

VVD en PvdA blijven het oneens over de toekomst van de kolencentrales in Nederland. Het kabinet heeft vrijdag geen akkoord weten te bereiken, hoewel de Tweede Kamer voor de jaarwisseling een beslissing had geëist.

In het eerder gesloten Energieakkoord stond de doelstelling om in 2020 14 procent van de energie duurzaam te laten opwekken, in 2023 moet dat gegroeid zijn naar 16 procent. De rechtbank in Den Haag bepaalde vorig jaar in een zaak aangespannen door milieuorganisatie Urgenda dat Nederland op dat moment te weinig deed om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. In 2020 moet die uitstoot met 25 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990, zo oordeelde de rechter.

Om de genoemde doelen te halen werd in het Energieakkoord afgesproken dat vijf oude kolencentrales worden gesloten. Ook over het lot van vijf modernere centrales moet een beslissing worden genomen, maar de coalitiepartijen konden het daarover de afgelopen maanden niet eens worden.

Half januari beslissing verwacht

Volgens premier Rutte is de beslissing uitgesteld omdat uit recent onderzoek blijkt dat de reductie van broeikasgassen sneller gaat dan verwacht. ,,We willen nu eerst kijken of dat beeld klopt en dat niet opeens later blijkt dat het toch tegenvalt”, zei hij vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Medio januari valt er volgens de premier een beslissing te verwachten.

Rutte ontkende dat de aanhoudende onenigheid over de kolencentrales tussen VVD en PvdA een voorbode is van de verkiezingen op 15 maart. ,,We hebben vandaag in alle redelijkheid ook weer tal van problemen opgelost. En dit is een belangrijke zaak.”

    • een onzer redacteuren