Recensie

Historicus Jatta directeur Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea in Rome krijgen voor het eerst een vrouwelijke directeur. Paus Franciscus heeft dinsdag de historicus Barbara Jatta benoemd.

Jatta (1962), moeder van drie kinderen, is nu nog hoofd van de tekeningen- en prentenafdeling van de apostolische bibliotheek. Ze begint op 1 januari in haar nieuwe rol. De huidige directeur, de 77-jarige oud-minister van Cultuur Antonio Paolucci, zal haar nog een half jaar inwerken.

De Vaticaanse Musea is een groep musea in de Apostolische paleizen in met de kunstschatten van het Vaticaan. Deze collectie is in de loop der eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten, lieten vervaardigen of veroverden.

Hoogtepunt van de collectie is de door Michelangelo beschilderde Sixtijnse kapel. De musea bezitten ook veel werken van Renaissance-schilders als Giotto, Leonardo da Vinci, Caravaggio en Rafael. Met zo’n 6 miljoen bezoekers per jaar vormen de musea een belangrijke bron van inkomsten voor het Vaticaan.

De benoeming van Jatta valt bijna samen met de heropening van de Braccio Nuovo, de Nieuwe Vleugel. Deze galerij, een hoogtepunt van de neoclassicistische architectuur, biedt onderdak aan de pauselijke collectie van klassieke sculpturen. Sinds 2009 was de galerij wegens renovatie gesloten.

    • Arjen Ribbens