Opinie

    • Gerty van Styrum

Geld wisselen

Een loket is er niet meer op station Middelburg – het is vervangen door een gele automaat. Achter mij staat een jongen met een grote rugzak. Ik vraag of hij haast heeft en eerst wil, maar hij zegt: „Thank you, you go first.”

Ik koop mijn kaartje en loop door naar het stationscafé, waar ik een tijdschrift en een flesje water wil afrekenen. Voor mij in de rij staat weer de jongen met de rugzak. Hij vraagt aan de dame achter de balie of zij 15 euro kan wisselen in munten, want de kaartjesautomaat accepteert geen biljetten. Nee, dat mag de dame helaas niet doen van haar baas. Ik kan wel 5 euro wisselen, zeg ik tegen de jongen. Hij is blij, maar heeft 13,50 in munten nodig. Als ik aan de beurt ben en de lade van de kassa open is, vraag ik de dame of zij misschien toch 10 euro voor de jongen kan wisselen. Nee, bitst ze, 5 euro kan, maar meer echt niet.

Nu heeft hij nog 3 euro 50 nodig. Ik overweeg het hem te geven, maar hij is al verdwenen. Even later zie ik hem plots aan de overkant naar de automaat rennen, terwijl de trein er al aan komt rijden. De deuren gaan open, mensen stromen eruit. En net voordat de deuren weer sluiten zie ik hem de trein in springen; de grote rugzak wordt net niet tussen de deuren geklemd. Hij heeft het gehaald.

    • Gerty van Styrum