Deutsche Bank schikt voor miljarden in de VS

De op twee na grootste bank van Europa betaalt de Amerikaanse justitie in totaal 7,2 miljard dollar, omgerekend bijna 6,9 miljard euro.

Foto Ralph Orlowski / Reuters

Na maanden van geruchten heeft Deutsche Bank een schikking getroffen vanwege de verkoop van rommelhypotheken in de Verenigde Staten. De op twee na grootste bank van Europa betaalt de Amerikaanse Justitie in totaal 7,2 miljard dollar (6,9 miljard euro) om vervolging af te kopen. Dat maakte Deutsche vrijdag voorbeurs bekend.

Het bedrag waarover volgens de bank nu een akkoord is bereikt, bestaat uit twee delen. De financiële instelling maakt ongeveer 4,1 miljard dollar vrij als een soort vergoeding voor gedupeerde hypotheekbezitters. Het gaat dan bijvoorbeeld om lastenverlichting voor mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De overige 3,1 miljard dollar is een boete.

Deutsche Bank benadrukt in een verklaring dat het gaat om een voorlopig akkoord. Volgens bronnen van persbureau Reuters wil het concern de uitspraken definitief maken voordat Donald Trump op 20 januari wordt ingezworen als president van de Verenigde Staten. De bank hoeft volgens hen geen extra geld opzij te zetten voor de schikking.

Barclays wordt wel vervolgd

De miljardenschikking van Deutsche komt een dag nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie aankondigde een rechtszaak te beginnen tegen het Britse Barclays. Ook daarmee was het departement in gesprek over een schikking, maar die onderhandelingen liepen op niets uit. Volgens de aanklager heeft Barclays voor 30 miljard dollar aan slechte hypotheken verkocht.

Lees ook: ‘Deutsche Bank heeft niet het recht om slachtoffer te spelen’.

De stap om Barclays te vervolgen is een ongebruikelijke. De meeste banken die zich schuldig hebben gemaakt aan het verkoop van de giftige financiële producten besloten de zaak af te kopen voordat het tot een rechtszaak kwam. In totaal schikte de VS de laatste jaren al voor 46 miljard dollar met Amerikaanse banken voor vergelijkbare vergrijpen, meldt Reuters.

Zorgen over de financiële stabiliteit

Ook Deutsche besluit een rechtszaak dus niet af te wachten. Datzelfde geldt voor Credit Suisse, dat vrijdagochtend eveneens aankondigde met de Amerikaanse overheid te schikken in het hypotheekschandaal. De Zwitserse bank betaalt een bedrag van 5,3 miljard dollar, waarvan 2,8 miljard bedoeld is om gedupeerde klanten te compenseren.

Over de schikking tussen Deutsche Bank en de Amerikaanse overheid is maanden onderhandeld, tot dusver zonder succes. In september kwam de Amerikaanse Justitie met een voorstel van 14 miljard dollar, maar dat plan wees Deutsche Bank vrijwel meteen af. Met het afketsen van die schikking namen de zorgen bij beleggers toe.

Lees ook: Deutsche Bank wijst schikkingsvoorstel VS voor 12,5 miljard af.

Toen het tijdschrift Focus een week later schreef dat Deutsche niet hoefde te rekenen op financiële steun van de Duitse regering groeide de twijfel over de financiële stabiliteit van het concern alleen maar meer. De koers van het aandeel zakte daarna tot minder dan 10 euro, het laagste niveau ooit.

Nog drie schikkingen te gaan

De verkoop van slechte hypotheken is een van de belangrijkste oorzaken dat veel verzekeraars, pensioenbeleggers en banken in de crisis van 2008 dreigden om te vallen. Banken gebruikten die leningen om te verpakken in moeilijke financiële beleggingsproducten. Om maar voldoende van die beleggingen te kunnen maken, leenden veel banken ook geld aan mensen die het eigenlijk niet konden veroorloven.

De verkoop van rommelhypotheken is overigens slechts één van de schandalen uit het verleden die Deutsche nog achtervolgde. Volgens Reuters staan er nog drie zaken open: het manipuleren van wisselkoersen, dubieuze aandelenhandel in Rusland en het schenden van een handelsembargo met Iran en enkele andere landen.