Deutsche Bank schikt met Amerikanen voor 7 miljard

Bankencrisis De schikking voor rommelhypotheken hing Deutsche al geruime tijd boven het hoofd. Beleggers reageren opgelucht.

Foto Michael Probst / AP

Deutsche Bank heeft na maanden van onderhandelingen een schikking getroffen vanwege de verkoop van rommelhypotheken in de Verenigde Staten. De grootste bank van Duitsland betaalt in totaal 7,2 miljard dollar (6,9 miljard euro) om vervolging door Amerikaanse justitie af te kopen. Dat maakte Deutsche Bank vrijdag voorbeurs bekend.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie probeert zoveel mogelijk akkoorden te sluiten voor de inauguratie van Donald Trump op 20 januari. Ook banken lijken de lopende onderhandelingen liever af te ronden voor de wisseling. De Zwitserse bank Credit Suisse ging vrijdag akkoord met een schikking van 5,3 miljard dollar in een soortgelijke zaak.

De banken worden bestraft voor hun rol in de kredietcrisis in 2008, die een wereldwijde economische recessie tot gevolg had. Volgens Amerikaanse aanklagers hebben banken als Deutsche en Credit Suisse bewust „miljarden dollars aan leningen met ernstige defecten” doorverkocht.

Veel verzekeraars, pensioenbeleggers en banken kwamen in ernstige problemen omdat ze deze hypotheken met verborgen gebreken hadden aangeschaft. Ook Amerikaanse huiseigenaren raakten gedupeerd omdat aan hen hypotheken waren verstrekt die ze niet konden aflossen.

Compensatie voor huiseigenaren

De Amerikaanse autoriteiten hebben tot nu toe ruim 46 miljard dollar aan financiële compensatie afgedwongen voor de opzettelijke verkoop van rommelhypotheken.

Deutsche Bank heeft naar eigen zeggen al voldoende geld opzij gezet voor de schikking, die uit twee delen bestaat. De bank maakt 4,1 miljard dollar vrij om de komende jaren de lasten te verlichten voor hypotheekbezitters die een onhoudbare lening hebben afgesloten. De overige 3,1 miljard dollar gaat naar de Amerikaanse overheid.

De schikking van Credit Suisse bestaat ook uit twee delen: 2,8 miljard aan lastenverlichtingen voor hypotheekhouders gedurende vijf jaar en 2,5 miljard algemene boete.

De koers van Deutsche Bank schoot vanochtend omhoog. Beleggers ervaren de schikking als een meevaller nadat in september naar buiten kwam dat het Amerikaanse ministerie van Justitie 14 miljard dollar eiste. Er ontstonden toen grote zorgen of de Duitse bank dat kon dragen.

De verkoop van rommelhypotheken is slechts één van de schandalen die Deutsche nog achtervolgt. Er lopen ook nog zaken voor de vermeende manipulatie van wisselkoersen en prijzen van zeldzame metalen, dubieuze financiële transacties vanuit Rusland en het schenden van een handelsembargo met Iran en enkele andere landen.

Deutsche Bank heeft sinds begin 2008 wereldwijd al 9 miljard dollar moeten afschrijven voor boetes en schikkingen, volgens berekeningen van persbureau Bloomberg.

De Britse bank Barclays kiest voor de route langs de rechter, zo werd donderdag bekend. Barclays onderhandelde ook met de Amerikaanse overheid over een schikking, maar dat liep op niets uit. Volgens de aanklager heeft Barclays voor 30 miljard dollar aan slechte hypotheken verkocht.