De agent die Amri doodschoot is nu een held in Italië

Hij was nog in zijn proeftijd, maar heel Italië bewondert de koelbloedigheid van Luca Scatá. Bravo!

Screenshot Facebook Luca Scatá

„Op de rechte weg is er de zon en zijn er geen schaduwen.’’

Een paar uur voordat hij donderdagnacht in een vuurgevecht bij een station in Milaan resoluut maar zonder het te weten de meest gezochte terrorist van Europa doodschoot, schreef de jonge agent Luca Scatá dit op zijn Facebookpagina.

Sinds 27 oktober deed hij dienst bij het commissariaat van het koude en mistige Sesto San Giovanni, ver van zijn geboortestad Canicattini, op Sicilië. Hij was net negen maanden in dienst bij de politie, na een jaar als vrijwilliger in het leger te hebben gewerkt, en zit nog in zijn proeftijd. Het moet wel raar gaan wil hij zijn vaste aanstelling mislopen, want Scatá is een nationale held geworden.

Lees ook: Verdachte van terreuraanslag Berlijn doodgeschoten in Milaan

Zijn Facebookpagina is overstelpt met reacties. Het regent bravo’s. „Van harte bedankt uit naam van alle Italianen’’, schrijft de een. Een andere reactie: „Ook al kennen we elkaar niet persoonlijk, ik dank je voor je professionaliteit en koelbloedigheid.” Zijn moeder vertelde tegen Italiaanse journalisten dat haar zoon ’s ochtends had gebeld, bezorgd dat ze iets zou hebben gehoord over de schotenwisseling, om te vertellen dat alles in orde is.

„Luca is sterk en vastbesloten en we zijn trots op hem.” 

Vuurgevecht

De 29-jarige Scatá was met zijn 36-jarige collega Cristian Movio op patrouille toen ze rond drie uur ’s nachts een man staande hielden bij het station van Sesto San Giovanni. Die pakte een pistool uit zijn rugzak en begon te schieten. Movio werd in de schouder geraakt. In het vuurgevecht dat ontstond, schoot Scatá de man dood. Het bleek Anis Amri te zijn, de overal in Europa gezochte man achter de aanslag maandagavond op een kerstmarkt in Berlijn. Die was met de trein vanuit de Franse stad Chambéry via Turijn naar Milaan geweest.

Bekijk hier de reis die Amri de afgelopen vijf jaar door Europa heeft afgelegd. De tekst gaat verder onder het kaartje.

De Italiaanse terreurbestrijders proberen nog vast te stellen of Amri in Milaan of elders in het land steunpunten had. In zijn rugzak is volgens de eerste berichten weinig meer gevonden dan een paar honderd euro en een mes.

Scatá, die in Catania informatica had gestudeerd, heeft vrijdag de omslagpagina van zijn Facebookpagina bijgewerkt. Hij zette er, met kennelijke trots, de Italiaanse driekleur neer, met daarop zijn naam. Eerder had hij op Facebook in korte zinnetjes aangegeven hoe hij tegen het leven en tegen zijn werk aankijkt. „In het leven kun je niet blijven hangen in besluiteloosheid’’, schreef hij op 12 december. En ook, een paar keer: „Angst is een reactie, moed is een besluit.’’ Heel Italië is trots op hem.

Lees het laatste nieuws rondom de aanslag in Berlijn op ons liveblog
    • Marc Leijendekker