Bootvluchtelingen ‘zoeken geen goud, maar kalmte’

Italy Overwhelmed is een aangrijpende docu-reeks over Italianen die op eigen initiatief bootvluchtelingen van hulp voorzien, als alternatief op het aangescherpte immigratiebeleid.

Foto: New York Times

“Geloof me. Ze zoeken geen goud, maar kalmte.” Pietro Bartolo werkt als arts in het kleine ziekenhuis op Italiaanse eilandje Lampedusa. Al 25 jaar verricht hij gratis triages bij bootvluchtelingen. De oversteek via de Middelandse Zee staat bekend als de dodelijkste migratieroute ter wereld. Toch blijven de mensen komen zolang oorlog, honger en armoede blijven bestaan, zegt Bartolo.

Het eilandje Lampedusa heeft zo’n zesduizend inwoners en ligt in de Middelandse Zee, precies tussen Italië en Libië in. Het eiland is voor veel vluchtelingen die uit Libië vertrekken het eerste dat ze tegenkomen tijdens hun oversteek. In oktober dit jaar redden hulpverleners binnen één dag meer dan zesduizend migranten uit het water. Enerzijds scherpt de Italiaanse overheid haar immigratiebeleid aan, anderzijds bieden Italianen op eigen initiatief hulp aan de talloze migranten. Bartolo is daar één van.

Lees ook Het eiland in de storm van een humanitaire crisis.

‘Ze verdienen het’

De documentairereeks Italy Overwhelmed van de New York Times laat zien hoe Italië op verschillende plekken in het land worstelt met de continue vluchtelingenstroom uit Afrika. Om de crisis het hoofd te bieden vraagt Italië meer steun van andere Europese landen. Sommige inwoners willen daar niet op wachten en ontfermen zich over de migranten.

Zoals kunstenaar Andrea Costa, hij coördineerde de vrijwilligersorganisatie Baobab in Rome. Met donaties improviseerde hij een opvang in een steeg waar vluchtelingen terecht konden voor een slaapplek en psychologische hulp. Costa: “Ze verdienen het om Rome te ontdekken en Romeinen te ontmoeten”.

Tot dusver zijn er drie korte documentaires gepubliceerd die tussen de vijf en dertien minuten lang zijn.

Bekijk hier de verhalen van verschillende Italianen die zich inzetten voor het lot van de bootvluchtelingen