Bankier en oud-minister Zalm bij afscheid: ministers slecht betaald

Foto ANP / Lex van Lieshout

Ministers in Nederland worden „slecht betaald”. Dat zegt Gerrit Zalm, vertrekkend topman van ABN Amro en oud-minister van Financiën en vice-premier namens de VVD, in een afscheidsinterview met NRC.

Ministers, en ook de minister-president, krijgen nu maximaal 157.287 euro salaris per jaar. Op de vraag waarom bestuurders van een bedrijf aanzienlijk meer verdienen dan bestuurders van een land, antwoordt Zalm: „Ja, omdat bestuurders van het land slecht betaald worden.”

Zalms uitspraak is opvallend. Een ‘zuinige’ overheid is een stokpaardje van de VVD. Ministers en topbestuurders van semi-overheidsinstellingen moeten daarom gematigd betaald worden. Zalm was zelf twaalf jaar minister van Financiën in verschillende kabinetten waaraan de VVD deelnam.

Volgens Zalm is het ondanks de „relatief slechte” salarissen niet moeilijk goede ministers te vinden. Dat heeft volgens hem te maken met „de enorme status” die ministers hebben. Aan een ministerschap zitten meer „psychologische beloningselementen” dan aan het leiden van een groot bedrijf”, zegt Zalm. „Er gaat niets boven de status van een minister.”

Lees hier het interview met Gerrit Zalm: Ik heb een gesublimeerd minderwaardigheidsgevoel

    • Chris Hensen
    • Teri van der Heijden