Wanhoopsdaad: kasteelheer dood na in brand steken eigen kasteel

Het uitgebrande Château La Tour.
Het uitgebrande Château La Tour. Foto J.P. Ksiazek/AFP Photo

Een Franse droom kwam donderdag abrupt ten einde met de vondst, in een kasteeltje in de Franse Ardèche, van een verkoold lichaam. Het behoorde waarschijnlijk aan de eigenaar van het kasteel, de zestigjarige Nederlander Aalt van Ramshorst.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan niet bevestigen dat het om Van Ramshorst gaat, maar is wel door de Franse autoriteiten geïnformeerd.

De Franse brandweer kreeg woensdagochtend een melding over een brand in Château La Tour in het gehucht Saint-Pierreville. Bij aankomst werd de brandweer volgens Franse media door de verwarde eigenaar beschoten. Hij zou het kasteel zelf in brand hebben gestoken. Bij de schietpartij raakten twee brandweerlieden lichtgewond. De politie hield het kasteel vervolgens omsingeld.

Donderdag werd in het kasteel het verkoolde lichaam van een persoon aangetroffen, met ernaast de resten van een jachtgeweer.

Het ging in Frankrijk niet goed met Aalt van Ramshorst. Hij was veroordeeld tot veertien maanden cel, omdat hij de auto van zijn vriendin in brand had gestoken en vanwege verboden wapenbezit. Deze week kreeg hij te horen dat de straf niet zou worden omgezet in een taakstraf. In 2014 was beslag gelegd op het kasteel bij een gerechtelijk onderzoek naar fraude. De eigenaar had niet de vereiste vergunningen voor de kamers die hij verhuurde en de camping die hij er dreef en betaalde geen belasting. Van Ramshorst moest toen acht dagen de cel in. Franse media gaan uit van een wanhoopsdaad.

    • Etienne Verschuren
    • Maartje Somers