VS zetten webwinkel Alibaba op zwarte lijst wegens namaakproducten

Foto Bloomberg

Alibaba, China’s grootste webwinkel, is door de Amerikaanse regering op een zwarte lijst geplaatst. Op de lijst staan verkopers die worden verdacht van handel in vervalste merkproducten. Volgens Alibaba gaat het om een politiek gemotiveerde actie. Aanstaand president Donald Trump is kritisch over de handelsbetrekkingen met China.

Taobao, een van de marktplaatsen die Alibaba beheert, werd vier jaar geleden van de lijst gehaald. Het aantal vervalsingen dat op de website werd aangeboden was voldoende gedaald. Woensdag keerde Taobao echter terug op de Amerikaanse lijst. De Review of Notorious Markets wordt vastgesteld door de Office of the United States Trade Representative (USTR).

Volgens Michael Evans, voorzitter van de Alibaba Group, negeert het besluit van USTR alle inspanningen van Alibaba om vervalsingen te bestrijden, en is het besluit ingegeven door het huidige politieke klimaat. Daar staat tegenover dat de oprichter van Alibaba, Jack Ma, eerder dit jaar zei dat vervalste merkproducten vaak „van betere kwaliteit en met een betere prijs zijn dan de echte namen”.

Taobao is een groot platform, met een aanbod aan producten ter waarde van meer dan 1 miljard dollar. Kleine handelaren en particulieren kunnen makkelijk hun eigen verkoopsite op Taobao opzetten. Voor Chinese consumenten maakt de vermelding op de zwarte lijst niets uit, verwacht een Amerikaanse consultant in Beijing. „Chinese gebruikers zijn er gek op, je kunt alles krijgen voor heel lage prijzen.”

    • Mark Duursma